Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pintér Sándortól vár válaszokat a köztisztviselők szakszervezete

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tudni szeretnék, hogy a kormány mikor tervezi elindítani az önkormányzati bérek megnyugtató rendezését célzó egyeztetéseket, ezért egyenesen Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) – derül ki egy, az mfor birtokába jutott levélből, amelynek részleteit a portál hétfőn közölte.

Az érdekképviselet  arra hívja fel a miniszter figyelmét, hogy 10 éve nem sikerült rendezni a kereseteket ebben a szektorban.

Ezenkívül arra is kíváncsiak, hogy a kormány hogyan fogja biztosítani az egyenlő munkáért egyenlő bér esélyegyenlőségi alapelvének érvényesülését, a különböző önkormányzati illetményalapok szintre hozását.

Mint írják: „nincs nyugvóponton a 10 éve befagyasztott-, illetve eltérő mértékben változott kereseti helyzet rendezése”. Az eddig folytatott egyeztetések nem vezettek eredményre, vagy csak részeredményeket sikerült elérni, érdemi előrelépés nem történt, javaslat nem született a bérek rendezésére.

Emlékeztetnek arra is, hogy a köztisztviselői illetményalap jövőre is változatlanul 38 650 forint lesz. A 2019-es költségvetésbe ugyan beépítettek egy 11 milliárd forintos tételt az önkormányzati köztisztviselők bérének növelésére, amelyhez pályázati úton lehet hozzájutni, de a feltételeket nem ismerik a szakszervezetnél. Annyit tudni csak, hogy a pénzt a magasabb adóerő képességgel rendelkező településektől vonják el.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, szombaton zárult a közszolgálati ágazaton belüli konzultáció, amelyet az érintett szakszervezetek indítottak, ennek pedig mások mellett kardinális kérdése volt a dolgozók fizetése is. A válaszadók jelentős többsége szerint a közszolgálati szektorban tapasztalható munkaerőhiányt csak jelentős mértékű általános béremeléssel lehetne megszüntetni.

A szakszervezetek azt szeretnék továbbá elérni, hogy a szakmunkás bérminimum legyen 247 ezer forint, a diplomás bérminimum pedig legyen ennél 30 százalékkal magasabb. Mivel a közszférában közel 80 százalékban nők dolgoznak, ezért különösen fontos lenne az is, hogy a munkáltató biztosítsa a családbarát munkahelyek széleskörű bevezetését.

(mfor.hu)

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán