Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

Pintér Sándortól vár válaszokat a köztisztviselők szakszervezete

Tudni szeretnék, hogy a kormány mikor tervezi elindítani az önkormányzati bérek megnyugtató rendezését célzó egyeztetéseket, ezért egyenesen Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) – derül ki egy, az mfor birtokába jutott levélből, amelynek részleteit a portál hétfőn közölte.

Az érdekképviselet  arra hívja fel a miniszter figyelmét, hogy 10 éve nem sikerült rendezni a kereseteket ebben a szektorban.

Ezenkívül arra is kíváncsiak, hogy a kormány hogyan fogja biztosítani az egyenlő munkáért egyenlő bér esélyegyenlőségi alapelvének érvényesülését, a különböző önkormányzati illetményalapok szintre hozását.

Mint írják: „nincs nyugvóponton a 10 éve befagyasztott-, illetve eltérő mértékben változott kereseti helyzet rendezése”. Az eddig folytatott egyeztetések nem vezettek eredményre, vagy csak részeredményeket sikerült elérni, érdemi előrelépés nem történt, javaslat nem született a bérek rendezésére.

Emlékeztetnek arra is, hogy a köztisztviselői illetményalap jövőre is változatlanul 38 650 forint lesz. A 2019-es költségvetésbe ugyan beépítettek egy 11 milliárd forintos tételt az önkormányzati köztisztviselők bérének növelésére, amelyhez pályázati úton lehet hozzájutni, de a feltételeket nem ismerik a szakszervezetnél. Annyit tudni csak, hogy a pénzt a magasabb adóerő képességgel rendelkező településektől vonják el.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, szombaton zárult a közszolgálati ágazaton belüli konzultáció, amelyet az érintett szakszervezetek indítottak, ennek pedig mások mellett kardinális kérdése volt a dolgozók fizetése is. A válaszadók jelentős többsége szerint a közszolgálati szektorban tapasztalható munkaerőhiányt csak jelentős mértékű általános béremeléssel lehetne megszüntetni.

A szakszervezetek azt szeretnék továbbá elérni, hogy a szakmunkás bérminimum legyen 247 ezer forint, a diplomás bérminimum pedig legyen ennél 30 százalékkal magasabb. Mivel a közszférában közel 80 százalékban nők dolgoznak, ezért különösen fontos lenne az is, hogy a munkáltató biztosítsa a családbarát munkahelyek széleskörű bevezetését.

(mfor.hu)

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán
Olvass tovább!