Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott az A38 egy beszélgetést, ami valószínűleg nem tetszett volna a Fidesznek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rendezvénylemondási lázban ég a főváros, miután intézmények sora visszakozik helyszínt adni olyan rendezvényeknek, amelyekről azt feltételezik, nem tetszenének a kormánynak. Most az A38 hajó döntött úgy, hogy lemond egy beszélgetést, amely a szabadkőművesség történetét és jelenét járta volna körbe.

A szervező Ökofilmbklub-Budapest szerda délutáni Facebook-bejegyzésében a lemondás mögött politikai okokat sejtet:

„Az eseményt az A38 adminisztrátora törölte, miután a hajót vezető Bognár Attila így döntött a téma miatt. Egyelőre nem kívánjuk kommentálni a történteket és azon dolgozunk, hogy az eredeti időpontban megvalósulhasson az esemény egy kevésbé NER-függő helyszínen. Hasonló okból a »Mi fán terem a genderológia?« vetítést sem a hajón fogjuk megtartani.”

A Magyar Hang kereste az A38 működtetőit, de még nem kaptak tőlük semmilyen nyilatkozatot. Nyilatkozott a lapnak viszont Csunderlik Péter történész, aki a beszélgetés egyik résztvevője lett volna. Csunderlik elmondta:

„A félelem miatti rendezvény-visszamondások újabb bizonyítékát szolgáltatják annak, hogy az emberek legnagyobb elnyomói igazából saját maguk. Aki azt hiszi, hogy az ilyen önkéntes és legtöbbször nem is szükséges visszavonulások bárhova is vezetnek, annak Bibó István gondolatait ajánlom a »hamis realizmusról«.”

Az elmúlt időszakban szaporodnak az ilyen eseménylemondások. Nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémia két előadást, amelyek a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretén belül valósultak volna meg. A nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában című előadást „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt”, A közösségi média jogi oldala címűt pedig politikai vonatkozásai miatt mondták le.

Korábban pedig ugyancsak az MTA migrációról és az idei magyar választásokról szóló előadást is letiltott. Az Akadémia – mely az elmúlt hónapokban a kormányzat átalakítási terveinek esett áldozatul –  Filozófiai és Történettudományok Osztálya egy Marx-konferencia megtartását is elnapolta a „feszültségek és áthallások” miatt.

Persze vannak rendezvények, amelyek úgy tűnik sokkal kevésbé terhesek a politikai öncenzúrára hajlamos intézmények számára. Az ELTE például simán helyszínt biztosított volna egy átalakuló gyíkembereket leleplező összeesküvés-elméletekben utazó guru előadásának, melyet végül csak az egyetem természettudósainak tiltakozása akadályozott meg.

És ha már a nemek közötti egyenlőtlenségeket vizsgáló tudományos előadások nem is férnek bele a mai korszellembe, azért az ELTE helyszínt biztosít egy Mi kell a nőnek? című „konferenciának”, amelyen kizárólag férfi celebek (Fenyő Iván, Harsányi Levente, Szabó Győző, Hajas László, Ganxta Zolee) fejtik meg, hogy mi is kell a nőknek…

(Fotó: MTI / Marjai János)