Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A migrációról és választásról szóló előadásokat is letiltotta az MTA

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem csupán a társadalmi nemekről és a közösségi média jogairól szóló előadásokat tiltotta le az MTA vezetősége, de a Magyar Tudomány Ünnepére a Társadalomtudományi Központ kutatóintézetei által felterjesztett konferencia migrációval és választással kapcsolatos programjait sem tartja a rendezvény keretében megvalósíthatónak.

A Mérce birtokába jutott információk szerint az eredeti programtervben két olyan nagyobb blokk is szerepelt, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia főtitkársága egyszerűen nem engedélyezett a rendezvénysorozat keretein belül, illetve a felsőbb szervek azok hivatalos programból való kivételét támogatták.

Az egyik ilyen blokk a migrációval foglalkozott volna, és a különböző intézetek (Jogtudományi, Politikatudományi, Kisebbségkutató, Szociológiai) ezzel a témakörrel kapcsolatos kutatásaiból nyújtott volna ízelítőt. A leírás szerint a bemutatandó eredmények megpróbálják árnyalni a migrációról folytatott közbeszédet, sőt, foglalkoztak volna a bevándorlás mellett a Magyarországról való kivándorlással, és a roma migrációval is, ennek társadalmi hátterét tekintették volna át.

Mindemellett foglalkozni tervezett a tudományos tanácskozás azzal is, miért félnek a magyarok a bevándorlóktól, miért nem befogadó, miért zárt a társadalom, és hogyan viszonyul mindez a nyugaton elterjedtebb multikulturalizmushoz.

Egy másik témacsoport pedig a Fidesz-KDNP győzelmével végződő 2018-as országgyűlési választások tanulságait összegezte volna. Az eredeti tervek szerint ebben a blokkban szót ejtettek volna, mik voltak a fő okai a kétharmadnak, vizsgálták volna a választások jogi környezetét is.

A programpontokkal kapcsolatban az MTA vezetősége és a Társadalomtudományi Kutatóközpont között egyfajta belső megegyezés bontakozott ki, miután az akadémia főtitkárhelyettese e két témakör előadásait nem tartotta megvalósíthatónak, mondván, „politikai vonatkozásai miatt nem illeszkednek a Magyar Tudomány Ünnepe kereteibe.”

Azóta viszont a sajtóban is közzétett reakciója alapján Rudas Tamás, a Társadalomtudományi Központ igazgatója most nyíltan is kritikát fogalmazott meg ezzel az irányvonallal szemben, egyben a két legutóbb letiltott, hálózatkutatási és közösségi médiajogi előadás megszervezését is vállalta az eredetitől eltérő formában.

Információink szerint erről a döntés még a tegnapi letiltások előtt született meg, ráadásul korábban, a Kutatók Éjszakája programjai közül is kikerült egy, a migrációról szóló tudományos előadás is az MTA-n belül, a gyakorlat tehát egyáltalán nem a tegnapi botránnyal kezdődött.

Az eddig már nyilvánosságra került információk – két előadás letiltása miatt – Kertész János Széchenyi-díjas kutató, a CEU hálózat- és adattudományi tanszékének vezetője már jelezte, visszamondja előadását a Magyar Tudomány Ünnepén.