Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Marx-konferencia az MTA öncenzúrájának újabb áldozata

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb szakmai rendezvényt, egyúttal egy Marx-emlékülést halasztott el az MTA, tudta meg a hvg.hu. A lap által megszólaltatott, a döntést ellenző kutatók újra öncenzúra utaló jelekről beszélnek, miután néhány hete a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadások közül többet is letiltott az MTA vezetősége, mert azokat politikailag kényesnek ítélték.

A hvg.hu úgy értesült, az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya által szervezett, novemberi Marx-emlékülésről döntött úgy egyhangúlag az osztály, hogy határozatlan időre elhalasztják, az elmondások szerint a „feszültségek és áthallások” miatt.

A lap több olyan akadémikussal is beszélt, akik helytelenítik a döntést. „A tudományos rendezvények tudományos tartalommal és mondanivalóval bírnak, nem közvetlenül van politikai jelentésük, jelentőségük” – mondta az egyikük, aki szerint

„a tudomány szempontjai a politikai és társadalmi áthallásoknál fontosabbak”.

Egy másik akadémikus arra utalt, hogy egy tudományos rendezvényen nem kötelező egyetérteni, ráadásul csak egy emlékülésről lett volna szó a 19. század egyik legmeghatározóbb közgazdásza és filozófusa kapcsán.

Volt olyan is, aki a lapnak arról beszélt, az újabb megfutamodásnak az az üzenete, hogy az akadémiával „bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni”.

A döntés előzménye, hogy október elején az MTA Magyar Tudomány Ünnepének központi rendezvényéről több előadást is letiltott az MTA vezetősége. Az előadások a társadalmi nemekkel, a közösségi médiajoggal, a migrációval és a 2018-as országgyűlési választással voltak kapcsolatosak. Amint akkor megírtuk, úgy tudjuk, a Kutatók Éjszakája programjai közül is kikerült egy, a migrációról szóló tudományos előadás. A nyilvánosságra került cenzúrát követően Kertész János hálózatkutató is visszamondta előadását.

(hvg.hu, Kiemelt kép: Karl Marx szobra; dasbernsteinzimmer flickr)