Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megerőszakoltak, majd bestiális kegyetlenséggel meggyilkoltak egy bolgár újságírónőt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Első információk alapján szombat éjjel halhatott meg a 30 éves Viktorija Marinova bolgár tévés újságíró, rendező. A bolgár rendőrség szerint az újságírónőt halála előtt valószínűleg megkínozták és megerőszakolták.

A ruszei Duna-parton fedezték fel holttestét, gyakorlatilag felismerhetetlen állapotban.

Az OCCRP nevű nemzetközi, független újságírószervezet szerint Marinovának az utolsó munkája szeptember 30-án került adásba, amelyben a magyar származású Bíró Attilával (a román RISE-projekt vezetőjével), valamint Dimitar Sztojanovval, a bolgár Bivol újságírójával beszélgetett a GP-gate néven elhíresült ügyről, amely lényege, hogy többmilliós Európai Uniós forrásokat Bulgáriában építőipari cégek szabálytalanul használtak fel. Ezzel az üggyel kapcsolatban állították elő a két újságírót a helyi rendőrök, miközben ők segíteni próbáltak a hatóságoknak, ahogy ezt mi is megírtuk.

Bíró Attila – aki a „román Átlátszó”, azaz a kormánykritikus, korrupciós ügyeket feltáró oknyomozó újságírókat tömörítő RISE csoport tagja – és társa, a szintén korrupciós ügyeket feltáró bolgár Bivol újságírója, Dimitar Sztojanov egy európai uniós támogatások sikkasztásával kapcsolatos ügyben nyomozott, amikor a hatóság közbeavatkozott.

A két újságíró a nyomozás érintettjeit követte egy, Pernik város határában található elhagyatott mezőre, ahol a csalás feltételezett elkövetői egy gödörben próbálták elégetni a sikkasztást alátámasztó dokumentumokat, a zsurnaliszták pedig megkísérelték mindezt videóra venni. Mint később kiderült, a területet a rendőrség is megfigyelte, akik hamarosan kiérkeztek a helyszínre, és a két újságíróra bilincset helyeztek, majd egy órán át fogva tartották, mielőtt bekísérték őket a Pernik melletti Radomir egyik rendőrőrsére.

Frissítés (17:10)

Atanasz Csobanov, a már említett Bivol.bg oknyomozó portál szerkesztője a Politicónak elmondta: tudomása szerint Marinova következő munkája szintén korrupcióval foglalkozott volna. Hitrino községben nyomozott volna szabálytalan közbeszerzési eljárások miatt.

Csobanov elmondása szerint a TVN, ahol Marinova dolgozott, egyike volt azon kevés médiumoknak, amelyek egyáltalán foglalkoztak korrupciós ügyekkel, de pillanatnyilag nem világos, hogy halála kapcsolatban áll-e oknyomozó munkájával.

A BalkanInsight információi szerint ruszei ügyészség képviselője vasárnap sajtótájékoztatón azt mondta, nagy erőkkel keresik a brutális gyilkosság elkövetőjét-elkövetőit, az indítékot tekintve pedig „minden lehetőség” az asztalon van.

Idén februárban gyilkolták meg a hasonló ügyekben nyomozó újságírót, a szlovák Ján Kuciak-ot és menyasszonyát.