Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrségen töltötte az éjszakát egy uniós csalás után nyomozó magyar újságíró Bulgáriában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szeptember 13-áról 14-ére virradó éjszakára bekísértek a rendőrök egy romániai magyar újságírót és bolgár kollégáját a bulgáriai Pernik  közelében (a város Szófia vonzáskörzetében található). Bíró Attila – aki a „román Átlátszó”, azaz a kormánykritikus, korrupciós ügyeket feltáró oknyomozó újságírókat tömörítő RISE csoport tagja – és társa, a szintén korrupciós ügyeket feltáró bolgár Bivol újságírója, Dimitar Sztojanov

egy európai uniós támogatások sikkasztásával kapcsolatos ügyben nyomozott, amikor a hatóság közbeavatkozott.

A két újságíró a nyomozás érintettjeit követte egy, Pernik város határában található elhagyatott mezőre, ahol a csalás feltételezett elkövetői egy gödörben próbálták elégetni a sikkasztást alátámasztó dokumentumokat, a zsurnaliszták pedig megkísérelték mindezt videóra venni. Mint később kiderült, a területet a rendőrség is megfigyelte, akik hamarosan kiérkeztek a helyszínre, és a két újságíróra bilincset helyeztek, majd egy órán át fogva tartották, mielőtt bekísérték őket a Pernik melletti Radomir egyik rendőrörsére.

Az esetről a RISE Facebook-oldalán adott hírt, és poszthoz hozzáadott frissítésekből kiderül, hogy először nem volt világos a portál számára sem, hogy munkatársukat miért vitték be a rendőrök, a nyilvánosság segítségét kérték, illetve azt, hogy aki tud bolgárul, hívja fel az illetékes rendőrséget. A Bivol beszámolója szerint mintegy három órán keresztül nem léphettek kapcsolatba kollégájukkal.

A RISE megpróbált telefonon kapcsolatot létesíteni a bolgár rendőrökkel, azonban egy Alexandrov nevű rendőr nem adott magyarázatot az intézkedésre arra hivatkozva, hogy nem tud angolul. Bíró annyit írt az éjszaka folyamán saját Facebook-oldalára, hogy „jól van”, de részleteket csak későbbre ígért.

Később kiderült, az újságírók együttműködtek a rendőrséggel, és a helyszínen talált, még menthető állapotban talált írásos bizonyítékokat segítettek átadni a nyomozó hatóságnak. A román külügyminisztérium közleménye szerint a bulgáriai román nagykövetségről a helyszínre érkeztek román diplomaták, akik segítették Bíró Attila helyzetének tisztázását, valamint tolmácsot is biztosítottak. A külügyi tárca arról tájékoztatott péntek délelőtt, hogy mindkét újságírót elengedték a bolgár rendőrök.

A tűzből kimentett iratok. Forrás: Bivol Facebook

A bolgár oknyomozó portál az esetet követően egy Facebook-posztban adott hangot felháborodásának, miszerint ők már a hét elején figyelmeztették a bolgár belügyminisztériumot, hogy hamarosan sor kerülhet a bolgár GP Group körül gyűrűzű ügyben perdöntő bizonyítékok megsemmisítésére, erről egy cikket is publikáltak. Leadták a drótot a pontos helyszín megnevezésével, valamint arra is figyelmeztették a hatóságokat, hogy a két újságíró leleplező felvételeket próbál majd meg készíteni a gyanúsítottakról a Pernik melletti mezőn. A rendőrség ennek ellenére csak akkor lépett közbe, amikor már az iratok jelentős része megsemmisült, és a zsurnalisztákat is bilincsben vitték el.

Az Újságírók Európai Szövetségének (AEJ) bolgár szervezete közleményben követelt további részleteket a két újságíró őrizetbe vételéről.

A RISE és a Bivol akciója az Európai Bizottság által támogatott, uniós pénzek sikkasztására szakosodott IJ4EU program keretében valósult meg.

(forrás: hotnews.ro, balkaninsight.com)