Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akár meg is szűnhet a magyar szinkron

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szinkronszakma megszűnésétől tartanak a szakma képviselői. Ezért védelmet kérnek a pénzügyminisztertől –tudósított az ATV. Szeptemberben fogadta el a kormány a Nemzeti Versenyképességi Tanács nyelvtanulást ösztönző javaslatait, s ebben a hónapban már intézkedések is várhatóak a programmal kapcsolatban.

Az ATV Híradója megszólaltatta Kökényessy Ági és Rajkai Zoltán szinkronszínészeket. Kökényessy Ági szerint:

„Rengetegen dolgozunk ebben a szakmában, rengeteg ember elveszítené az állását, stúdiók mennének tönkre.”

Ehhez hozzátette, hogy a feliratos filmek segíthetnek a nyelvtanulásban, de egy korosztály felett már az emberek nem akarnak nyelvet tanulni, ráadásul szerinte főleg ők a TV-nézők.

Rajkai Zoltán, a Szinkron Alapszervezet elnöke szerint nincs közvetlen összefüggés a szinkronizálás és a lakosság nyelvtudása között.

Szerinte a magyar nyelv egy „nagyon különleges és elszigetelt nyelv”, ezért a szinkron megszüntetése egy „nemzeti öngyilkosság”.

Azt szeretné, hogy a szakma védelmet kapjon és a filmekhez feliratos, valamint szinkronizált formában is hozzá lehessen jutni. Ha a piac dönt, akkor az értelemszerűen az olcsóbb, szinkronizálatlan filmeket fogja választani, ez pedig a szinkronszakma megszűnéséhez vezethet.

Salusinszky András, a nyelviskolák szakmai egyesületének alelnöke szerint, ha valaki eredeti nyelven néz filmet az fejleszti a hallás utáni megértést és a szókincset valamint így a

„a nyelvtudás az ingerküszöb alatt férkőzik az ember agyába.”

Magyarországon egyébként régóta problémát jelent a nyelvtudás hiánya, sőt a legfrissebb felmérés szerint a magyarok egyre gyengébben beszélnek angolul. Ráadásul a rangsorolással foglalkozó EF Education First szerint a korábbi évekhez képest sikerült négy helyet vissza is esni (Szerbia és Románia mögé), így jelenleg a listán mindössze 19. Magyarország.

A szinkronszakmában dolgozóknak régóta vannak gondjaik, hiszen hiába adnak el szinkronizált tartalmat a magyar mozik 70 százalékban, a magyar nyelvű televíziós csatornák pedig 98 százalékban, bérük 28 éve szinte semmit sem emelkedett.

(atv.hu)