Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz még idén komolyan felforgathatja a bíróságokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még a közeljövőben az országgyűlés elé kerülhet a közigazgatási bíróságokról szóló, új törvénytervezet – ezt közölte a Magyar Idők kormánylappal ma délelőtt Trócsányi László.

Nyilatkozatában a miniszter kijelentette, hogy a lépés

az 1990-es évek óta tartó alkotmányos fejlődés utolsó fejezete

Azt is kiemelte, a kormány a „kétszintű” bírósági rendszerre vonatkozó új koncepciót már elfogadta, és várhatóan 2020 január elsejétől, nyolc körzetben, nyolc közigazgatási törvényszékkel kezdené meg végül a munkáját.

A közigazgatási bíróságokról kiszivárgott korábbi tervek szerint ez azért lenne a Fidesz-KDNP-nek és államapparátusának előnyös, mert az új típusú bíróságokra már egyedül Handó Tünde Országosa Bírói Hivatala (OBH) gyakorolna befolyást, és a tervek szerint köztisztviselőket, közszolgákat képeznének át a hatóságokkal való egyes pertípusokban való ítélkezésre.

A közigazgatási bíróságokkal kapcsolatos kritikák egyik sarkalatos pontja, az, hogy kifejezetten az állami hatóságokkal kapcsolatos peres ügyeket vonná szorosabb ellenőrzés alá, így például a közadat-igénylési, vagy más, korrupció feltárására indított jogi eljárásokat is ezek a testületek tárgyalnák majd le úgy, hogy a hagyományos polgári fellebbviteli bíróságoknak és a Kúriának ezekre nem lesz ráhatása. Utóbbi szerepét egy Közigazgatási Felsőbíróság nevű új testület venné át ezekkel az ügyekkel kapcsolatban.

Trócsányi az ismert kritikákra most a Magyar Időknek annyit reagált, visszásnak tartja a haza és európai „támadásokat”, mivel szerinte

„az új bírói rendszer kedvezőbbé teszi a különféle hatóságokkal pereskedő állampolgárok helyzetét.”

Emlékeztett, a szükséges Alaptörvény-módosítás a most tárgyalandó koncepció alapja, és tájékoztatott, a közigazgatási bírósági koncepción jelenleg három munkacsoport is dolgozik az Igazságügyi Minisztériumban, felügyelete alatt.

(Magyar Idők, Hír TV // Címoldali kép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)