Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék Kásler felelősségre vonását várja az elbocsátott szívsebész ügye miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Székely Lászlót, az ország egyik legelismertebb szívsebészét két hete rúgták ki, miután kiderült, külsős orvos segítségét kérte egy speciális operációhoz. Azonnali hatállyal bocsátották el, ezért arra se volt lehetősége, hogy elvégezze a vállalt műtéteit, illetve befejezze betegei kezelését. Székely műtétre váró betegei közül heti egyet Szolnoky Jenő, a Honvédkórház szív-, ér-, és mellkassebészeti osztályának osztályvezető főorvosa vállalt el, ugyanis ő az egyetlen szakember, aki olyan tudással rendelkezik, mint Székely.

Székely visszaalkalmazásáról, illetve arról, hogy felmondási ideje alatt végezhessen műtétet, a kedden felmondott egészségügyi államtitkár és a kardiológiai intézet vezetése között megegyezés született,

de végül ezt az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós megvétózta.

Tegnap azonban kiderült, Székely egyik betege, egy 55 éves férfi meghalt, miután átszakadt a főverőere. A betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra lett volna szüksége. Székely elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, az orvos elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg.

Közben a kardiológiai intézet főigazgatója, Andréka Péter is nyilatkozott az ügyben, szerinte az intézményben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem, a szóban forgó beteg pedig sajnálatos módon a salgótarjái kórházban hunyt el. A közlemény szerint a beteg csak diagnózist kapott a Gottsegen György Országos Kardiolológiai Intézetben, de  a főigazgató szerint

„a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.”

Ezzel szemben Székely László szívsebész azt nyilatkozta a Népszavának, hogy írásban referált három betegről, külön felhívta rájuk a figyelmet.

Igaz, hogy a szeptember 25-i keltezésű levélen nem ő, hanem Ender Gábor kollégája neve szerepelhetett, miután ő azonnali hatályú elbocsátása miatt addigra már nem férhetett hozzá a betegei dokumentációjához. A levél átadásának tanúi is voltak.

A tragédia hallatán felháborodott az ellenzék is. Lukács László jobbikos képviselő írásbeli kérdést küldött Kásler Miklós miniszternek, Korózs Lajos (MSZP) a parlamenti szakbizottság elnöke, és Szabó Tímea (Párbeszéd) közösen kezdeményezték Kásler meghallgatását, a DK pedig büntető ügyben feljelentést tesz. Az MSZP ma tartott sajtótájékoztatót, ahol Bangóné Borbély Ildikó elmondta,

„a miniszter döntése egy ember életébe került, akit mi az EMMI saját halottjának tekintünk. (….) Azt nem tudjuk, hány nem ismert áldozata van a betegellátási válságnak, de az biztos, hogy nem lehet többet az az ember miniszter, akinek az alkalmatlansága miatt egy ember meghalt. Miniszter nem, de gyanúsított és vádlott még lehet belőle.”

Az MSZP ugyanis feljentést tett gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával ismeretlen tettes ellen.


A haláleset után felröppent a hír, hogy Orbán Viktor behívatta Kásler Miklóst, Bangóné azonban ezt megcáfolta.

„Nem érzi úgy ma Orbán Viktor miniszterelnökként, hogy felelősséggel tartozik a magyar lakosság iránt, felelősséggel tartozik az egészségügy helyzete miatt, és azonnal döntést kellene hoznia, a döntés az, hogy Kásler Miklósnak mennie kell.”

– mondta Bangóné, aki a Tízparancsolattal sokat példálózó Káslernek azt üzente:

„ A Tízparancsolat azt mondja, hogy ne ölj, mi meg azt mondjuk, hogy Kásler Miklós takarodj! Elég volt. Nem várhatjuk meg, hogy több emberéletet követeljen az egészségügy helyzete.”

Címlapkép: MSZP/Facebook