Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt a kirúgott szívsebész egyik betege, miután elmaradt az operációja

Ez a cikk több mint 5 éves.

Székely Lászlót, az ország egyik legelismertebb szívsebészét két hete rúgták ki, miután kiderült, külsős orvost hívott egy speciális operációhoz segítségül. A Népszava most azt írja, meghalt Székely egyik betege, akin egy olyan operációt kellett volna végrehajtani, amit lényegében csak Székely végzett eddig az országban.

A Népszava részletesen ismerteti a most elhunyt férfi esetét:

„ Az 55 éves férfinak egyszerűen átszakadt a főverőere. Pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, hogy a betegnek speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg.

Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely doktor végzett. Úgy tudjuk: a főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár.”

Az Index írt tegnap arról, hogy Székely műtétre váró betegei közül heti egyet Szolnoky Jenő, a Honvédkórház szív-, ér-, és mellkassebészeti osztályának osztályvezető főorvosa fog megoperálni, mert csupán ő rendelkezik azzal a szaktudással az országban, amellyel a kirúgott szívsebész.

A Népszava úgy tudja, hogy Székely visszaalkalmazásáról, illetve arról, hogy felmondási ideje alatt végezhessen műtétet, a kedden felmondott egészségügyi államtitkár és a kardiológiai intézet vezetése között megegyezés született, de végül ezt az Emberi Erőforrások Minisztere, Kásler Miklós megvétózta.

Kérdéses, mi lesz azzal a közel 100 beteggel, akiket Székelynek kellett volna megoperálnia.