Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Válaszul az ukrán kitiltásra, Magyarország is kitiltott egy ukrán konzult

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honapján megjelent közleményében.

Frissítés 12:52: dél után nem sokkal Szijjártó külügyminiszter bejelentette, hogy az ukrán lépésre válaszul Magyarország kitilt egy meg nem nevezett ukrán konzult. A külügy a délelőtt folyamán behívatta az ukrán nagykövetet, akinek átadták a kitiltott személy nevét.

A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból.

A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve. Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.

„A magyar származású ukrajnai állampolgárokra egyesítő tényezőként tekintünk a két ország közötti kapcsolatokban, és ugyanerre szólítjuk a magyarországi partnereinket is” – áll a külügyi közleményben.

Az eset előzménye, hogy Ukrajna még korábban jelezte nemkívánatosnak tartja a magyar-ukrán kettős állampolgárságot, pár hete pedig egy rejtett kamerás videóban „buktatták le”, hogy a beregszászi magyar konzulátuson kettős állampolgárok teszik les az állampolgársági esküt.

De Magyarország és Ukrajna között korábban is feszült volt a viszony. Magyarország sorra vétózta meg az Ukrajna EU-s integrációját segítő lépéseket miután az ukrán közoktatási törvényben korlátozták többek között a magyar nyelvű oktatást is.

Ukrajnában a kisebbségi nyelvhasználat és a kettős állampolgárság érzékeny téma, hiszen az ország lényegében háborúban áll a putyini Oroszországgal, miközben az ország lakosságának egy jelentős része oroszul beszél, és orosznak vallja magát. Még a putyini beavatkozás előtt is számos konfliktus fakadt ebből a helyzetből.

Forrás MTI/Mérce
Címlapkép: Beregszászi Magyar Konzulátus /Karpatinfo.net