Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben óriási a káosz, még a folyamatban lévő ügyeit se hagyták lezárni a lemondott egészségügyi államtitkárnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszava információi szerint bár csak október 12-i hatállyal mondott le Nagy Anikó egészségügyi államtitkár, Kásler Miklós az Emberi Erőforrások minisztere addig is kényszerszabadságra küldte őt, így az államtitkár asszony nem zárhatja le még folyó ügyeit sem.

A lap információi szerint már szerdán elmaradt Nagy Anikó találkozója a kórházak főigazgatóival, és a miniszter értésére adta, nem akarja látni a hátralévő időben sem a minisztériumban. De nem csupán ez a probléma, a lemondott államtitkár után számtalan folyó ügy és több területen egyenesen káosz marad hátra, amely egyébként nem feltétlenül az ő hibája.

A Népszava példaként említi a kórházak adósságát:

„Az intézmények negyven százalékánál ugyanis már szeptember óta ott vannak a Pénzügyminisztériumból delegált költségvetési felügyelők. További 12 intézményt pedig maga az államtitkárság szakemberei vettek górcső alá, hogy végre hiteles adatokat gyűjtsenek az eladósodás okairól. Becslések szerint a hiány az év végéig elérheti a 70-80 milliárd forintot.”

Az egészségügyi kassza hiányát:

„Nagy Anikónak személyesen kellett közbelépnie, hogy gazdasági szabályokra hivatkozva ne blokkolják a kórházak kifizetéseit, ne lehetetlenítsék el a gyógyítást. Ilyen apróbb sikereket ugyan ért el az új minisztériumi vezetés, de az ágazat égető problémáit illetően nem jutott előre. Úgy tudjuk, az egészségbiztosító költségvetésében körülbelül 100 milliárd forinttal van kevesebb, mint amennyi a rendszer működtetéséhez év végéig még szükség volna.

Az összegből 75-80 milliárd a kórházak adóssága, további 25-30 milliárdos kiegészítésre pedig a gyógyszerkassza szorul. Részben azért is, mert lényegében nincs szakmai jogalkotás: például rendre elmaradt az új gyógyszerek támogatási körbe való befogadása, így azokhoz a betegek csak az úgynevezett egyedi méltányossággal juthatnak. Az így biztosított készítményeket a gyártó áralku nélkül, a maga szabta áron adja a biztosítónak. E gyógyszercsoport kiadásainak fedezetére mintegy 9 milliárdot szántak a költségvetésben, viszont már látszik, év végéig ennek az összegnek a két és félszerese fogyhat el.”

És a jogalkotási hiányokat:

„De a szakmai jogalkotás hiányát példázza az is: a Richter új világszabadalma, egy skizofréniára ható gyógyszer, amit a világon széles körben befogadtak a támogatotti körbe, Magyarországon még mindig nem elérhető. A készítményhez csak azért nem jutnak hozzá a betegek, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hónapok óta képtelen jóváhagyni az erről szóló javaslatot. A Richter készítményei mellett mintegy 70 egyéb innovatív szer vár befogadásra. ”

De persze nem csak ezek a problémák állnak fent az egészségügyben. A Honvédkórház esete, és más sürgősségi osztályokról érkező hírek mutatják mekkora baj van a magyar egészségügyben.

Az előbbi eset súlyosságát mutatja, hogy az állítólagos 2 hónappal ezelőtti rendezés után lemondott a Honvédkórház orvosigazgatója, és az egyébként a kormánnyal lojális budapesti Orvosi Kamara is nyílt levélben kérte a szaktárcát a helyzet rendezésére. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az alacsony bérek miatt is megkongatta a vészharangot.

De nem megoldott a kórházi fertőzések helyzete sem. A tárca évek óta próbálja titkolni a helyzetet megmutató számokat, és az új kormánynak is csupán egy plakátkampányra futotta az ügyben, miközben az adatokat rendszeresen csupán perrel megszerezni tudó TASZ utcai kampányt kell, hogy indítson azért, hogy kiderüljön a valóság.