Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kórházak elé települ ki a TASZ, mert az EMMI még mindig nem adta ki a kórházi fertőzések adatait

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy hónapos csúszásban van az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kórházi fertőzések tavalyi évre vonatkozó adatainak közzétételével. A jogszabályi előírások szerint ennek szeptember 1-ig meg kellett volna történnie, ám a jelentés nyilvánosságra hozatala még mindig várat magára. A szaktárca azzal is késlekedik, hogy napvilágra hozza a kórházi fertőzések intézményekre lebontott statisztikáit, holott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogerős bírósági döntéssel érte el ezek publikálási kötelezettségét.

Mindebből kifolyólag a jogvédő szervezet petíciót indít, és országszerte kórházak elé települ ki, hogy a betegjogokról tájékoztassa az embereket.

A szervezet közleményében kitér arra, hogy elődjével ellentétben Kásler Miklós tárcavezető már nem tagadja a kórházi fertőzések problémájának létezését, sőt október 1-től egy erre vonatkozó rendeletet is hatályba léptetett – igaz területen érintett szervezetek észrevételeit ebben nem vette figyelembe.

„Korábban már több száz történetet gyűjtöttünk a kórházi fertőzésekről, most pedig helyszíni jogtudatosító akciókba kezdünk. Budapesten és vidéki városokban kórházak bejáratai előtt jogi szakértőik válaszolnak az állampolgárok egészségüggyel kapcsolatos, betegjogi kérdéseire, és segítenek a panaszokra jogorvoslati utakat találni. Közben petíciót is indítunk, ami az egészségügy érthetővé tételéről szól” – írja a TASZ.

Az elkövetkező időszakban tehát országszerte a kórházak előtt találkozhat bárki a civil szervezet szakértőivel, akik megválaszolják, mi és hogyan történik az egészségügyben, és milyen jogorvoslattal élhetnek a magyar állampolgárok az egészségügyben elszenvedett sérelmeikkel.

Az egészségügy problémáinak átláthatóvá tételét követelő petíciót a kitelepüléseken és online, erre a linkre kattintva is alá lehet írni.

(Fotó: MTI / Máthé Zoltán)