Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint sürgős bérfejlesztésre van szükség az egészségügyben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Honvédkórházban tapasztalható helyzet nem egyedi, országszerte több helyen is veszélyben van a sürgősségi ellátás – nyilatkozta az InfoRádiónak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A Honvédkórházban, legfőképp annak sürgősségi osztályán tapasztalható problémákról rengeteget cikkezett a sajtó, főleg miután felmondott az osztály vezetője, Zacher Gábor. Kórházi forrásokra hivatkozva a Mérce írta meg először: az intézményben olyan súlyos a személyzeti hiány, hogy más osztályokról rendelnek át orvosokat a sürgősségi osztályra, betömni a felmondások miatt ott keletkezett réseket.

Nem sokkal később az Index birtokába jutott belső levél is megerősítette információinkat. A kórház parancsnokának címzett levélben a dolgozók azt írták,

„legkésőbb október első harmadának végére jelen személyi állománnyal, illetve műszerezettséggel működésképtelenné válik.”

A Budapesti Orvosi Kamara nyílt levelet írt az ügyben a honvédelmi miniszternek, az egészségügyért felelős miniszternek és a főpolgármesternek. Ebben azt kérik, hogy haladéktalanul tegyék biztonságossá a a Honvédkórház sürgősségi centrumának működését. A fővárosi kamara szerint ugyanis a jelenlegi személyi és tárgyi feltételek mellett nem garantálható a biztonságos betegellátás.

A nyílt levél szerint nem lehet megoldás az, hogy a sürgősségi ellátáshoz szükséges szakképzettséggel és tapasztalattal, gyakorlattal nem rendelkező orvosokat más osztályok működésének a rovására átirányítsanak.

Éger István egyetért budapesti kollégái meglátásaival és javaslataival. Az orvosi kamara elnöke úgy látja, a tárgyi feltételek hiánya sokkal kisebb gondot jelent, mint a személyi feltételeké.

„Sok tartalék van a rendszerben, vissza lehet csábítani ezeket az embereket, a szakdolgozókat a kereskedelemből, a szakorvosokat a magánegészségügyből és külföldről a megfelelő bérezéssel” – nyilatkozta az InfoRádiónak.

Éger szerint folytatni kell a bértárgyalásokat és bérfejlesztéseket, illetve növelni kell az egészségügyre fordított költségvetési forrásokat, amelyek jelentősen elmaradnak az EU-s országok ráfordításaitól.

A kamarai elnök azt is elmondta, múlt héten több érintett kormánytaggal is tárgyalt, reméli nemsokára újraindulnak a béremelésről szóló tárgyalások. A rádió megkeresésére az EMMI ezügyben semmilyen tájékoztatást nem adott.

Frissítés 16:30 – Távozik a Honvédkórház orvosigazgatója is

Szerda délután robban a hír, hogy felmondott a Honvédkórház orvosigazgatója, Tamás Róbert. Azt nem lehet tudni, hogy mi a távozása oka, ám a hvg.hu által összegyűjtött belsős információk szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy vele akarják elvitetni a sürgősségi centrumban kialakult drámai helyzet miatti felelősséget.

 

Címlapkép: Pexels.com