Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerbiában közösen gyakorolja a csapásmérést a szerb és az orosz légierő

Ez a cikk több mint 5 éves.

Légi célpontok elfogását, a légi harc elemeit, a komplex és a legmagasabb szintű aerobatika alakzatait, a taktikai csapásmérést, a deszant ledobását, valamint a felkutatást és a mentést fogják gyakorolni azon az október 1-én kezdődő hadgyakorlaton, amit az orosz légierővel közösen tart a Szerbia. A délszláv államban megrendezendő harci gyakorlaton orosz-szerb közös személyzetű MiG-29-es vadászgépek és Mi-8-as harci helikopterek is részt vesznek.

Ennek egyik előzménye lehet, hogy Aleksandar Vucic, Szerbia miniszterelnöke szombaton magas fokú harckészültséget rendelt el a szerb hadseregben, miután a szomszédos Koszovó 60 fős különleges rendőri alakulatot vezényelt a többségében szerbek lakta Észak-Koszovó területére.

Az orosz-szerb szövetség a szerb Szocialista Párt 2008-as győzelme után erősödött meg, miután az addig Szerbiához tartozó Koszovó kikiáltotta függetlenségét. Oroszország azóta átvette Szerbia legnagyobb olajtársaságát, és szerb katonák bevonásával is tart hadgyakorlatokat az Európai Unió Balti  határainak közelében. Mindezekért cserébe Oroszország nem ismeri el Koszovót önálló államként.

Vucic miniszterelnök első megválasztása (2012) óta körülbelül tucatnyi alkalommal tett látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, és ígéretet tett rá, hogy hazája sohasem fog támogatni szankciókat Oroszország ellen az ukrán konfliktus miatt.

Több, mint fele a szerb lakosságnak támogatja a jövőbeli EU-csatlakozást, míg azt csak mintegy negyedük ellenzi.

„Totálisan zavaros ez a helyzet egy olyan ország számára, amely az Európai Uniós tagságot geostratégiai céljaként jelölte meg.”

mondta még augusztusban Boszko Jaksics belgrádi külpolitikai elemző.

Forrás: MTI, Bloomberg
Kép: Wikimedia Commons