Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Aquarius hazamegy

Ez a cikk több mint 5 éves.

Máltán rakta ki vasárnap a fedélzeten tartózkodó 58 menekültet az Aquarius mentőhajó, aminek a regisztrációját múlt héten vonta vissza Panama olasz nyomásra.

Az SOS Méditerrannée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) működtetésében üzemelő Aquarius rendszeresen vált a menekültellenes európai propaganda célpontjává, mint az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tengeren – a menekültellenes politikát folytató olasz kormány pedig el is érte hogy ne hajózhasson ki, amíg új regisztrációt nem kap.

A most Máltán partra tett menekülteket – köztük tizennyolc gyereket és tizenhét nőt, valamint stílszerűen egy máltai terriert – még a múlt és az azelőtti héten mentette ki a hajó a tengerből, és hosszas huzavona után engedte meg a szigetország, hogy náluk lépjenek az EU területére.

Az Aquariust nem engedték kikötni, tekintve, hogy ez esetben újabb regisztrációja megszerzéséig a kikötőben kellett volna dekkolnia, így az embereket – javarészt líbiai menekülteket – a líbiai parti őrség hajója vitte ki a partra, a mentőhajó pedig visszahajózik állomáshelyére, Marseille-be, amíg újra nem regisztrálják és fel nem vonhatja egy másik állam lobogóját.

Málta mindazonáltal nem fogadja be a menedékkérőket, egyszeri megállapodás alapján 18-at Franciaország, 15-15-öt Németország és Spanyolország, 10-et pedig Portugália fog átvenni.

Az Aquarius engedélyének visszavonása „mélységesen aggasztó”, mondta Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa.

Emberek életéről beszélünk. A menekülteket és migránsokat nem szabad folyamatosan veszélybe sodorni, míg az államok a felelősségükről vitatkoznak

– tette hozzá, míg az MSF tweetje szerint

nincs több kutató-mentő hajó jelenleg a területen. Nincsenek szemtanúk. További Líbiából menekülők fognak meghalni.

via Telegraph