Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azzal, hogy a kormány adatokat titkol előlünk, nem lehet megmenteni emberek életét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rendeletben szabályozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogyan kell megelőzni a kórházi fertőzéseket. A rendelet bevezetésétől azt várják, hogy a kórházi fertőzések száma 30-50 százalékkal csökkenjen.

És bár Kásler nemrég azt nyilatkozta, hogy már minden kórházban a rendelet szerint járnak el, azt mégsem tudjuk, hogy vajon valóban van-e hatása a szabályozásnak, illetve hogy honnan is kéne elmozdulni.

Mert bár az Emberi Erőforrások Minisztériumának szeptember elsejéig közzé kellett volna tennie a kórházi fertőzésekről szóló adatokat, mindeddig ez nem történt meg. Vagyis már most egy hónapos csúszásban vagyunk – emlékeztet az RTL Klub.

A cinizmus csúcsa volt egyébként, amikor az Emmi azzal védekezett, hogy ha nyilvánosságra hoznák ezeket az adatokat, az pánikkeltő lenne. Magyarán kimondták: a helyzet annyira rossz, hogy jobban járunk, ha nem tudunk róla.

Innen nézve persze nehéz lesz majd utólag megmondani, hogy a miniszteri rendeletnek lettek-e pozitív hozadékai.

De az tény, hogy a kormány és a fennhatósága alá tartozó intézmények is szeretik titkolni az ilyen adatokat. Nem csak azt nem tudjuk, hogy hány kórházi fertőzést történt a tavalyi évben.

Jól látható, hogy a kormány taktikája az, hogy a sérülékeny csoportok (idősek, betegek, gyerekek) védelme helyett úgy oldják meg problémát, hogy egész egyszerűen nem mutatják meg a valós helyzetet.

Csakhogy itt emberi életekről beszélünk.

Éppúgy nem mindegy az, hogy hány ember hal meg kórházi fertőzés miatt, mint az, hogy hányan nem tudják fűteni az otthonukat. Attól, hogy a statisztikákat, adatokat nem adja ki a kormány, ezeknek az embereknek az életét nem lehetett volna megmenteni.

Sőt: ha tudnánk, hogy a valós számok mit mutatnak, legalább azt is tudnánk, hogy hány ponton vét a kormány a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek ellen.

Nyilván ez az az ok, ami miatt kínosan titkolják a valóságot, és igyekeznek eltüntetni minden olyan statisztikát és adatot, ami rámutat arra,

hogy ma a magyar kormány nem hogy nem segít azoknak, akiknek segítségre lenne szükségük, de tulajdonképpen magukra hagyja őket.