Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP szerint a kormány eltitkolja a szegénységre vonatkozó valós adatokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miközben 2011-ig a mindenkori magyar kormánynak őszig kellett közzétennie a hivatalos szegénységi statisztikát, addig Orbán Viktor egymásra következő kormányai 2015 óta egyáltalán nem informálják erről a közvéleményt – mondta ma délelőtti, Pál Tibor, 9. kerületi szocialista képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

2016 óta azt sem tudhatjuk meg – tette hozzá Bangóné – hogy ki él Magyarországon a létminimum alatt. Hangsúlyozta, hogy a mélyszegénység elsősorban a gyermekeket, fiatalokat, egyszülős családokat a munkanélkülieket és a romákat sújtja.

Kiemelte, a szegénység mértékét a munkanélküliség csökkenése sem mérsékelte, és az utóbbi években megemelkedett a dolgozói szegénység aránya is. A legszegényebb – kisteleki, csengelei – járásokban az átlagjövedelem a 47 ezer forintot sem éri el havonta.

Az MSZP politikusai szerint az iskolarendszer jelenlegi állapota ezeket a problémákat pedig egyelőre nemhogy mérsékelné, hanem növeli is, átfogó, szegénységellenes programot pedig az utóbbi években nem láttak a kormányzatok részéről, eközben azonban

megszüntették a méltányossági közgyógyellátást, ápolási díjat és az óvodai ingyenességet is.

Borbély Ildikó kiemelte, miközben a kormány az átlagbérek statisztikai növekedésével szokott előhozakodni, a régiók közötti fizetések közötti különbségek „brutális mértékben” növekedtek. Az általa idézett adatok szerint egy budapesti és egy borsodi átlagjövedelem között jelenleg havi nettó 110 ezer forint a különbség.

A teljes sajtótájékoztatót videón is meg lehet nézni: