Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Hősök terén akciózott a Greenpeace, a műanyag zacskók betiltását követelik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Látványos akcióval hívta fel a figyelmet a Greenpeace Magyarország szervezet az eldobható műanyagzacskók okozta környezeti károkra a budapesti Hősök Terén. A résztvevők óriási, fehér vászonból készült betűket tartottak a magasba, ami felülnézetből a „STOP PLASTIC” („Stop Műanyag”) feliratot rajzolták ki.

Az eseményt azzal összefüggésben szervezték, hogy a Greenpeace kampányt indított az eldobható nejlonszatyrok teljes betiltásáért Magyarországon. Erre szervezet szerint azért van szükség, mert a műanyagszemét-válságból egész egyszerűen nem tudunk újrahasznosítással kimászni.

A Greenpeace ezért követeli a kormánytól, hogy 2020. január 1-től hazánkban se lehessen egyszer használatos, eldobható műanyag szatyrokat forgalmazni. A Greenpeace petícióját itt lehet aláírni.

„Az eldobható műanyag szatyrok betiltásáról októberben szavaz az Országgyűlés. De ez jelenleg még csak terv. MOST kell tennünk azért, hogy az ígéret valósággá váljon!”

– írta a szervezet az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Facebook/Greenpeace

Nemrég az Európai Unió szigorúbb szabályozásra tett javaslatot a műanyaghulladék visszaszorítása érdekében: betiltanák többek közt a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket ezután kizárólag fenntartható anyagokból szabadna készíteni.

Képek: Greenpeace/Facebook