Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sándor Mária: a nővéreket ott hagyták a társadalom legalján

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedd este Sándor Mária volt az ATV Egyenes Beszéd vendége. A nővér és volt aktivista az ápolók pályaelhagyásáról beszélt. Szerinte az alacsonyabb besorolású ápolók alig kaptak fizetésemelést, és a dolgozó és dolgozó közti bérszakadék is igazágtalan.

Sándor Mária az Egyenes Beszédben; kép: ATV

A korábban fekete ruhás nővér néven elhíresült ápoló elmondta, szomorú, hogy sok kollégája nem vállalta a harcot, és sokan el is hagyták a szakmát.

Az egészségügyi szakszemélyzet pályaelhagyásával kapcsolatban azt mondta, az intézményeknek nem szabadna engedniük, hogy akár egyetlen szakember is elhagyják a hivatást: szerinte a kormány azt tervezi, hogy a szakápolóknál alacsonyabban képzett segédápolókkal tölti fel a rendszert, és ez működésképtelenné fogja tenni a kórházakat.

Az év eleji béremelések kapcsán Sándor Mária elmondta, hogy ez a magasabban képzetteknek jelentett jelentősebb összeget, de rájuk ma ezért a bérért a pályaelhagyások miatt még több munka hárul.

Az alacsonyabb kategóriában lévő nővérek érdemi emelést nem kaptak, az ápoló úgy fogalmazott:

„a nővérek a magyar társadalom legalján vannak, és ott is hagyták őket.”

Sándor Mária a rendszer egy további igazságtalanságára is felhívta a figyelmet. Vannak osztályok, amelyek a tevékenységükből adódóan nyereségesek, és vannak olyanok, amelyek viszik a pénzt.

Mivel az osztályok igyekeznek lehetőség szerint megtartani a dolgozóikat, a nyereséges osztályokon akár 300 ezer forintot is kereshet egy nővér, míg egy ugyanolyan képesítésű kollégája ugyanazért a munkáért 170-180 ezer forintot keres.

Az ápoló Kásler Miklós Emberi Erőforrás minisztert idézte, aki szerint „minden ember, a csecsemő és az idős ember is ugyanannyit ér”. Sándor Mária szerint ebből az következik, hogy nem lehetnek ekkorák a különbségek a nővérek bérei közt attól függően, hogy egy profitot termelő szülészosztályon, vagy egy veszteséges elfekvőben dolgozik.

Szerinte amúgy egy 270-280 ezer forintos bér elfogadható volna az ápolóknak.

A „fekete ruhás nővér” arról is beszélt, miért nem volt sikeresebb a vele azonosított ápolómozgalom. Szerint az állampolgárok azért nem álltak tömegesen a nővérek mellé, mert nincsenek jó tapasztalataik a kórházakban.

„Az a nővér, aki erőn felül vállal munkát, nem tud teljesíteni, kiég, elembertelenedik, és ott fekszenek az emberek a szarban, hugyban, ami elfogadhatatlan… Miért akarja az állampolgár, hogy a nővér keressen többet?”

Sándor Mária jó ideje semmilyen politikai megmozduláson nem vett részt, legutóbb májusban adott interjút a Népszavának.