Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán bölcs döntése megszületett, Tarlós lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszava úgy értesült, Tarlós István és Orbán Viktor megegyeztek a főpolgármester által támasztott feltételekről: maradna a közvetlen választás, Tarlós pedig folytatná a főváros élén.

A lap úgy tudja, a Tarlós és Orbán közti megállapodás értelmében a Fidesz nem változtat Budapest közigazgatási rendszerén, megmarad a közvetlen főpolgármester-választás, illetve jelentős fejlesztésekhez jut majd a főváros, noha a fejlesztek feletti döntést a kormány nem bízza Budapestre, hanem a Miniszterelnökségen keresztül osztaná ki. (2018. májusa óta Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár.)

Tarlós évekig lebegtette, hogy újraindulna-e a főpolgármesteri címért. Egy korábbi Népszavás interjúban többek közt arról beszélt, hogy a fővárosnak 2010 óta folyamatosan csökken az autonómiája, és a jelöltségének egyik feltétele az, hogy a főpolgármesteri posztot nem gyengítik tovább, és megmarad a nagy legitimációt biztosító közvetlen választás. Azt is kifejtette, hogy szerinte a budapesti önkormányzat kérdésében Orbán Viktor bölcs döntést fog hozni.

A nyár folyamán arról szóltak a hírek, hogy a Fidesz a közvetlen főpolgármester-választás kiváltását tervezi: egy kormányközeli közvéleménykutató lakossági felmérésben érdeklődött arról, hogy volna-e támogatottsága annak, ha a kormány nevezné ki a főváros első emberét. A hvg.hu olyan kormányzati tervről is írt, amely szerint egyszerűen megszüntetnék a főpolgármesteri pozíciót.

A Népszava úgy tudja, Tarlós újraindulását legkorábban jövő hét elején jelenthetik be.

(Népszava)

Címlapkép: MTI