Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarlóssal együtt a főpolgármesterség is eltűnhet 2019-től

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tarlós István főpolgármester már egy évvel ezelőtt kijelentette, egyáltalán nem biztos, hogy harmadszor is elindul a főpolgármester-választáson, aminek több oka is van: a főpolgármester korábban azt nyilatkozta, 70 évesen nem vállalna egy újabb 5 éves ciklust, emellett a sajtóban elterjedtek olyan hírek is, hogy a kormány megszüntetné a közvetlen főpolgármester-választás intézményét, illetve egy jogszabálytervezettel ellehetetlenítenék a fővárosi önkormányzatot.

A főpolgármester azt is hozzátette, újraindulása ezen kívül Fürjes Balázs vezette Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárság hatásköreinek tisztázásától is függ – az államtitkárság létrejöttével ugyanis Tarlósnak még kevesebb beleszólása lehet a főváros ügyeibe, vétójoga pedig nincs a kormánnyal szemben.

A HVG információi szerint azonban Tarlóson múlhat, lesz-e még egyáltalán főpolgármester-választás, ha ugyanis nem indul újra a 2019-es választáson, a Fidesz átszabhatja a főváros önkormányzati rednszerét.

Tarlós és a Fidesz is cáfolja, hogy megszűnne a közvetlen főpolgármester-választás intézménye, a HVG értesülései szerint azonban ez is bekövetkezhet, ha Tarlós nemet mond. És hogy miért?

Mert Tarlós indulása lenne a garancia a győzelemre: egy főpolgármesteri címet nagyobb eséllyel veszít el a Fidesz Budapesten, mint egy kerületi polgármester választást (lásd józsefvárosi időközi polgármester-választás). Ezért kötik Tarlós indulásához a rendszer érintetlenségét.

A 24.hu szerint egy kormányközeli közvélemény-kutató 15-20 kérdéses telefonos felmérést is végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját. A felmérésben az is szerepelt, hogy a kormány két évre nevezné ki a budapesti főpolgármestert, aki a megválasztott kerületi polgármesterek közül kerülne ki.

A HVG viszont úgy tudja, a főpolgármesteri cím egyszerűen meg is szűnhet, ebben az esetben a feladatokat szétosztanák, kiszerveznék, így a kerületi polgármesterek erősebbek lehetnének.

(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)