Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Aki ver, az nem haver” – kampány indul az iskolai bántalmazás ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Cartoon Network gyerekeknek szóló tévécsatorna megbízásából készült kutatás szerint a bullying, vagyis a gyerekek egymás közötti bántalmazása az esetek 90%-ában az iskolában zajlik, vagy legalábbis onnan indul, és sok esetben online folytatódik.

Ezért született a célkitűzés, hogy a pedagógusok közreműködésével szemléletváltás történjen az iskolákban. A pedagógusok játékos foglalkozásokon értethetik meg a diákokkal, hogy hol a határ, mi számít bántalmazásnak, miért fontos a csapatmunka, illetve mi a teendő internetes bántalmazás esetén.

A csatorna bárki által elérhető, ingyenesen használható útmutatókkal, tanóra vázlatokkal igyekszik segíteni a pedagógusok munkáját, akik így felismerhetik vagy megelőzhetik az osztálytársak közötti zaklatást és együttműködő osztályközösséget hozhatnak létre.

Az útmutatóban különböző foglalkozásokat  és közösségépítő játékokat ajánlanak a pedagógusok figyelmébe, melyek segítségével a tanulók megtanulják felismerni és megnevezni érzelmeiket, csökkenteni a feszültséget, illetve megszabadulni a haragtól és stressztől.

A kampány természetesen nem csak a pedagógusoknak szól, a gyerekeknek is igyekszik felvilágosítást, illetve tanácsokat adni az iskolai bántalmazás elkerülése, kezelése érdekében. A weboldalon összefoglalják, mi is a bántalmazás, illetve az online bántalmazás, és mit tehetnek a gyerekek ellene.

Ehhez meg kell ismerniük a bántalmazott szempontját:

„Ne maradj csendben! Ha ilyen történik veled, mondd el olyanoknak, akikben megbízol, például egy tanárnak vagy egy felnőttnek a családodból, valamint tiltsd vagy jelentsd a bántalmazót, ha ezt az adott oldal vagy alkalmazás lehetővé teszi!”

„Gondolj magadra pozitívan! Az, hogy valaki zaklat, soha nem a te hibád! Jogod van olyannak lenni, amilyen vagy, és azt érezni, amit érzel. Legyél biztos abban, hogy sikerülni fog, hogy te erős vagy, az pedig, aki piszkál, gyenge és a te károdra próbál megerősödni. Kivételes vagy és ezen senki sem változtat.”

Nem csak a zaklatást átélők kaphatnak jó tanácsokat, hanem azok is, akik szemtanúi valaki  más zaklatásának:

„Ha bármit teszel, vagy ha nem teszel semmit – ezzel valakinek az oldalára állsz. Segíthetsz annak, akit megtámadtak, ha megnehezíted a zaklatást. Segíthetsz a tettesnek is, aki másokat zaklat, ha őt véded vagy nem reagálsz.”

De még a bántalmazó fél viselkedését is igyekeznek megértetni a gyerekekkel:

„Gondolkozz: Mit érez? Mire gondol? Miért csinálja ezt? Ha megérted, mire gondolhat a zaklató, könnyebben fogsz tudni megfelelően reagálni. Ha átgondolod, miért viselkedik így valaki, könnyebben felülkerekedhetsz a különböző érzelmein, pl. a haragján, dühén, szomorúságán.”

A ‘Haver-kód’ pedig 8 pontba összefoglalva segít észben tartani a teendőket:

  • Az online bántalmazás megelőzhető: szüleiddel alakítsatok ki ’digitális házirendet’!
  • Ha bántanak a neten, ne tartsd magadban, szólj valakinek! Kérd felnőtt, barát segítségét vagy hívj fel egy díjmentes lelkisegélyvonalat!
  • Úgy viselkedj online, ahogy azt szemtől-szemben tennéd!Csak olyat tégy, amit a való életben is vállalnál.
  • A fontos dolgok a való világban zajlanak. A világ sokkal színesebb, mint a betűk, emojik sokasága.
  • Légy kedves és tapintatos – ne ítéld el azokat, akik mások valamiben! Mindenki szeretne barátot.
  • Légy elég bátor ahhoz, hogy bocsánatot kérj, ha hibáztál!
  • Támogasd azt, akinek rossz napja van!
  • Érezd jól magad a haverjaiddal, és ne felejts el másokat is bevonni a mókába!

Az oktató anyag rendkívül fontos mind a diákok, mind a pedagógusok számára, ugyanis a bullying komoly veszélyeket hordoz magában, amiket nem szabad félvállról venni. Talán úgy tűnhet, csak külföldön jellemző, hogy egészen fiatal gyerekeket kergetnek társaik öngyilkosságba, pedig itthon is történnek ilyen tragédiák. Ezek azok az esetek, amelyek végzetes kimenetelük miatt bekerülnek a híradásokba, azokról azonban nem sokat tudunk, amelyek nem végződnek tragédiával, de mély sebeket okoznak – az iskolai szemléletváltással mindkét eshetőség elkerülhető lehet. A kampányt támogatja a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány is, melynek ingyenes száma anonim módon 24 órában hívható, illetve chaten is elérhető.