Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A H&M ruhagyári dolgozói a minimálbért sem kapják meg

Ez a cikk több mint 5 éves.

A világhírű divatcégek előszeretettel gyártatják ruhadarabjaikat az olcsó munkaerőt kínáló Vietnámban, Indiában és Kambodzsában, ahol hírhedten embertelen körülmények között, megalázóan kevés pénzért dolgoztatják a munkásokat. Vietnámban például 136 és 175 dollár (38 és 48 ezer forint) körül mozog egy ruhaipari munkás átlagos havi bére, Kambodzsában 170 dollár (47 ezer forint) körül van, Indiában 78 és 136 dollár (22 és 28 ezer forint) között, a legrosszabbul fizetett bangladesieknek pedig 65 dollár (18 ezer forint) a minimálbére.

Nemrég a H&M ellen szólaltak fel a szakszervezetek, a világ második legnagyobb divatcége ugyanis olyan keveset fizet a ruhagyári dolgozóinak, hogy azok a minimálbért sem  keresik meg. Ennek következtében sok alkalmazott kénytelen túlórákat vállalni a túlélés érdekében – állítja a ruhaipari szakszervezetek legnagyobb szövetsége, a Clean Clothes Campaign (CCC).

Miután megkérdezték a divatcég 6 beszállító üzemének 62 dolgozóját Indiában, Kambodzsában, Bulgáriában és Törökországban,

kiderült, hogy egyikőjük fizetése sem éri el a minimálbér szintjét, ami lehetővé tenné számukra, hogy biztosítani tudják családjaik számára alapvető szükségleteiket.

A CCC szerint a H&M nem tudta teljesíteni azt a 2013-ban tett kötelezettségvállalását, mely szerint a beszállítók 2018-ig mintegy 850 ezer textilipari munkavállalójának fizetne minimálbért. A vállalás ellenére a H&M-nek beszállító ruhagyárak dolgozói Kambodzsában a becsült minimálbér felét keresik, Indiában és Törökországban pedig körülbelül a harmadát – állítja a CCC jelentésében.

Sok dolgozó emiatt a megengedettnél sokkal több túlórát vállal, de még így  sincsenek tisztességesen megfizetve. Volt, ahol gyakorlatilag megzsarolták a dolgozókat: csak akkor fizették ki nekik a minimálbért, ha a lehető legtöbb túlórát vállalták.

Nem mellesleg az ENSZ ezt kényszermunkaként definiálja – hívja fel a figyelmet a szakszervezet.

A CCC Kelet-európai koordinátora, Bettina Musiolek szerint a H&M-nek azonnal intézkedie kell, hogy megállítsa az alacsony bérek és a dolgozók jogainak megsértése körüli botrányt.

A H&M azonban azt állítja, hogy a „tisztességes minimálbér stratégiája” 600 gyár 930 ezer dolgozóját érte el. A 69 országban több mint 4800 bolttal rendelkező divatcég azt is kifejtette, nem ért egyet a szakszervezet álláspontjával azzal kapcsolatban, hogyan kellene változásokat véghezvinni a textiliparban. A vállalat szóvivője azt mondta, nincsenek általánosan elfogadott minimálbér szintek, ezeket a munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek tisztességes bértárgyalások során kell meghatározniuk.

Az azonban naiv reménynek tűnik, hogy a munkásokat embertelen körülmények között, éhbérért dolgoztató ruhagyárak a H&M nyomásgyakorlása nélkül maguktól leülnek tárgyalni a minimálbérekről.

Forrás: Independent