Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végül csak megnyitott: 18. alkalommal új helyszínen az ARC kiállítás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Helyhiányra hivatkozva nem engedélyezte a Városliget Zrt., hogy idén, immár 18. alkalommal is a Ligetben rendezzék meg az ARC kiállítást.

A sokéves múltra visszatekintő, és rendkívül népszerű szabadtéri tárlat mindig is reflektált az aktuális közéleti és politikai eseményekre, nem egyszer meglehetősen kritikus (és egyben elgondolkodtató) formában.

Idén azonban már a megnyitó előtt jóval felborzolta a kedélyeket az ARC körüli hercehurca. Miután ugyanis a Városliget Zrt. lényegében kiűzte hagyományos helyszínéről a kiállítást, nem volt egyszerű helyet találni neki. A lényegében forró krumpliként ide-oda passzolgatott kiállítás szervezői korábban meg is jegyezték, hogy helyszínkeresés közben a döntéshozókkal való kommunikáció „sem egyszerű manapság”.

Végül úgy tűnt, hogy Zugló lesz a tárlat idei otthona, első körben azonban Karácsony Gergely polgármester javaslatát a bizottság leszavazta, arra hivatkozva, hogy 13 családi ház nyugalmát zavarta volna, ha az Örs vezér úton rendezik meg a kiállítást. Végül azonban, szinte az utolsó pillanatban, augusztus 30-án Békefi László (MSZP-Összefogás Zuglóért), a Zuglói Önkormányzat illetékes bizottságának tagja bejelentette, hogy mégis a kerületben rendezik meg az idei ARC-ot.

És hogy a korábban felvetett problémát kiküszöböljék, a képek minden nap csak 23:30-ig lesznek megvilágítva, így a lakóövezetben remélhetőleg nem zavarnak majd senkit. A szervezők külön kérik a kiállítás látogatóit, hogy ügyeljenek a környéken élők nyugalmára, és közösségi közlekedéssel keressék fel a kiállítást.

Ne de milyen is lesz az idei tárlat?

… Nézz körül! Mit látsz? Leveszed a hamisat? Vágod az illúziót? Kiszúrod a hazugságot? Érdekel az igazság? A valódit szereted, vagy az igazit? A láthatót, vagy az őszintét? A dizájnt, vagy a szívből jövőt? A művit, vagy a zsigerit? Like vagy love? Ha keresed az igazságot, és nem elégszel meg a látszattal, ha érdekel, hogy mi mozgatja a világot, és nem elég, hogy tudod, hogy mozog, ha nem elég a fake, és be- világítanál minden sötét sarokba, ha érdekel az igazság felfedezése, és van mondanivalód arról, hogy mi az, ami hamis és mi az, ami nem, nevezz be az idei ARC pályázatra, ötletelj és unfake-elj! Mutassuk meg együtt, hogy jobb szembenézni az igazsággal, mint hájdolni vagy kikövetni! Gyere és képezd le a valóságot szabadon! …” – szólt az idei pályázat kiírása.

A közel ezer beérkezett pályamunka sorsáról több mint egy tucat bírálóból álló zsűri döntött, a legjobb alkotásnak járó díjat Béky Patrik és Tóth Dániel, Demagógia című közös alkotása kapta, a legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Vajda Gyula A Stróman című művének ítélték.

Csak három betű hiányzik (Béky Patrik és Tóth Dániel, „Demagógia” című munkája)

Kinek kell egy ilyen hős? (Vajda Gyula: A Stróman)

A kiállítás október 7-ig megtekinthető Budapesten, az Örs vezér útján, 300 méterre az Örs vezér tértől, a Metropolitna Egyetem mögött.