Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért fizetnék be a különadót azok, akik nem tartják magukat bevándorlást támogató szervezetnek?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma, szeptember 17-én van a  bevándorlási különadó bevallásának határideje. Azokkal szemben, akikre vonatkozik a törvény, és nem regisztrálták magukat illegális bevándorlást támogató szervezetként és következésképpen nem is adták be a bevallást, a NAV eljárást fog indítani. De ahogy a Migration Aid operatív igazgatója, Siewert András az RTL Klub híradójának nyilatkozta, az máig nem derült ki, mely szervezetek azok, amiknek be kellene fizetni egészen aránytalanul magas adót.

Az RTL Klubnak az Amnesty International, a Helsinki Bizottság és a Migration Aid nyilatkozta azt,

hogy nem fizetik be az adót, mert nem támogatják az illegális bevándorlást, hanem a menekülteknek nyújtanak segítséget.

 

„Vannak olyan szervezetek, mint mondjuk az Amnesty International, ami kampányol azért, hogy Magyarországon emberségesebb módon bánjanak a menekültekkel és menedékkérőkkel, van olyan szervezet, ami jogi segítséget nyújt a menekülteknek és menedékkérőknek, de alapvetően senki nem dolgozik azért, hogy a bevándorlást elősegítse” – nyilatkozta az Amnesty International emberi jogi szakértője, Demeter Áron.

Az adót a törvény szövege szerint azoknak kellene befizetni, akik anyagilag támogatnak olyan szervezeteket, amelyek a bevándorlást támogatják. „Bevándorlást segítő tevékenységnek minősül minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve előmozdítja a bevándorlást”, azaz

  • média kampányok, média szemináriumok folytatása, és az abban való részvétel;
  • hálózatépítés és működtetés;
  • bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység.

Arról, hogy mely szervezeteken fogja behajtani az adót, a NAV sem adott bővebb tájékoztatást. A Mérce még augusztusban kereste az ügyben az adóhivatal adószakmai ügyvivőjét, de kérdésünkre ő is csak az intézmény főoldalán található Tájékoztató a bevándorlási különadóról című dokumentumhoz irányított, ami a júniusban közzétett törvényben megfogalmazottakon kívül semmilyen plusz információt nem tartalmaz. Siewert András az RTL-nek elmondta, hogy augusztus végén a Migration Aid is megkereste kérdéseivel írásban a NAV-ot, de nem kaptak választ arra, hogy az adóhivatal „hogyan gondolkozik ezekről a kérdésekről”.

Az Amnesty International a Mércének korábban úgy nyilatkozott, hogy a „törvénnyel szemben tavaly augusztusban 23 magyar civil szervezet az Alkotmánybírósághoz, majd később az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, illetve jelenleg az ügy a kötelezettségszegési eljárás utolsó lépéseként az EU Bírósága előtt van. Biztosak vagyunk benne, hogy ezek a fórumok előbb-utóbb ki fogják mondani, hogy a törvény jogsértő és semmi keresnivalója egy demokráciában.” Nem regisztrálta magát illegális bevándorlást támogató szervezetként még a Civil Kollégium Alapítvány, az Ökotárs és az Autonómia Alapítvány sem.

Ahogy Demeter Áron fogalmazott az RTL riportjában, „tulajdonképpen ez nem is egy adó, hanem a kormányéval ellentétes, vagy a kormányéval nem egyező véleményekkel szemben kiszabott szankció, sarc.”