Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ez nem egy mém, hanem szexuális erőszak: az Utcajogász feljelentette a kőbányai zaklatót

Ez a cikk több mint 5 éves.

Három napos szenzáció volt augusztus közepén a hír, hogy Kőbányán egy férfi odasétált a földön fekvő, öntudatlannak látszó hajléktalan emberhez, majd kis hezitálás után lehúzta a nadrágjának a cipzárját és a szájába vette a nemi szervét. Az esetet biztonsági kamera rögzítette, ez a felvétel szivárgott ki, és lepte el egy szempillantás alatt az internetet.

Azon túl, hogy országos lapok (például a Blikk, az Origó és a Zoom.hu) is foglalkoztak az esettel, hamar lett Instagram-fiókja a Szopófantomnak (elnézést, ezt a szót nem írom le soha többet!), mémek tucatjai születtek, volt, aki dalt írt róla, más maga is kifeküdt poénból Kőbányán a metrómegállóba.

Csakhogy ez nem egy mémesíthető vicc, nem egy szenzáció, nem egy izgalmas kisszínes.

Hanem szexuális erőszak.

Az Utcajogász pontosan ezért tett ismeretlen tettes ellen feljelentést. Tudomásuk szerint ugyanis két ügyben indult rendőrségi vizsgálat: egy az erőszakot elkövető férfi ellen, csakhogy nem az erőszak, hanem közerkölcs megsértése miatt, a másik pedig a közterületfigyelő kamera videójának kiszivárgása miatt.

Egyetlen egy dologgal azonban jól láthatóan nem foglalkozott senki. Ahogy az a videófelvételen is látszik, a földön fekvő hajléktalan ember, miután a fiatal férfi odahajol hozzá, mindössze néhány kézmozdulatot tesz, ám jól láthatóan védekezésre és akaratnyilvánításra képtelen. Így azonban mindaz, amit ellene a hozzá hajoló férfi elkövet, bőven kimeríti a szexuális erőszak tényállását. Ami a Büntető törvénykönyv szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

„Elsősorban arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a szexuális erőszak akkor is szexuális erőszak, ha azt hajléktalan ember ellen követik el, vagyis ők is ugyanolyan védelmet kell, hogy élvezzenek, mint bárki más” – nyilatkozta a Mércének Kiripolszky Michaela, az Utcajogász munkatársa.

Sajtóértesülések szerint sikerült azonosítani az elkövetőt, aki azonban a közerkölcs megsértésénél jóval többet követett el, ezért szeretnék, ha az ügyben vizsgálat indulna.

Valójában ugyanis ez az eset leginkább arra világít rá, hogy miközben egyre többet beszélünk a szexuális erőszak mibenlétéről, ám a sérülékeny csoportok – például a hajléktalan emberek – érdekvédelme jóval gyengébb, és a társadalom is előbb csinál sajnos viccet egy ilyen esetből, mint hogy komoly vizsgálatot követeljen egy embertársunk védelmében.

Márpedig a jognak mindenkit ugyanúgy kell védenie, anyagi helyzetétől, életkörülményeitől függetlenül, és senki ellen nem lehet szabad ilyen bűncselekményt (sem) elkövetni, függetlenül attól, hogy hol él.

Az Utcajogász Egyesület immár 8 éve küzd egy igazságos és befogadó társadalomért, és dolgozik a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért A Város Mindenkié csoporttal együttműködésben. Az Utcajogásznál kizárólag önkéntesek – ügyvédek, jogászok, lakhatási problémákkal érintett aktivisták és szövetségeseik – dolgoznak, 2010 óta több száz esetben adtak már tanácsot vagy jogi segítséget, néhány kivételtől eltekintve minden pénteken ingyenes jogsegélyt adnak a Blaha Lujza téren. És nem csak egyéni ügyekben, de rendszerszintű kérdésekben is a változásért dolgoznak: akadályoztak már meg kilakoltatásokat, segítettek családoknak, hogy visszakerüljenek hozzájuk jogtalanul elvett gyerekeik, az utcán élést és néma koldulást kriminalizáló jogszabályokat vonattank vissza, kimondatták a legfelsőbb magyar bírói fórummal, hogy a rendőrség senkit nem bilincselhet meg önkényesen, „megelőző módon”, csak ha az előállított személy arra kifejezetten okot ad – és ez csak néhány az általuk végigvitt ügyekből. A munkájukról itt tudhatsz meg többet.