Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégis közösen tüntet vasárnap az MSZP-P és a DK az európai Magyarországért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mégsem két külön rendezvényen demonstrál vasárnap az MSZP-Párbeszéd szövetség és a DK. A Gyurcsány Ferenc vezette párt csütörtök délután közleményben jelentette be, hogy megegyeztek a szocialistákkal és Karácsony Gergely pártjával, így a három párt 16 órától demonstrál a budai Bem téren. A tüntetésen beszédet mond az MSZP, a DK és a Párbeszéd elnöke is.

Az ügy előzménye, hogy az MSZP-P már szerda este, a Sargentini-jelentés elfogadásának napján demonstrációt hirdetett, erre csütörtök reggel egy külön rendezvény bejelentésével kontrázott. A DK azonban már a bejelentéskor jelezte: tárgyalnak a két esemény egyesítéséről.

Csütörtök délután sajtótájékoztatót tartott Tóth Bertalan MSZP-elnök és Karácsony Gergely Párbeszéd-vezető is, amelyen a két politikus bejelentette, hogy újra benyújtják az Országgyűlés elé azokat a korábbi törvényjavaslatokat és határozattervezeteket, amelyek a Sargentini-jelentésben is szereplő jogállami problémákat hivatottak orvosolni.

Ha ezeket a javaslatokat az Országgyűlés annak idején elfogadta volna, akkor most a Sargentini-jelentés meg sem született volna – nyilatkozta Tóth Bertalan.

Elmondása szerint nem az Európai Bíróságon kell harcolni a jelentés ellen, hanem el kellene ezeket a javaslatokat fogadni, és akkor a magyar kormány elleni eljárás jogalapja meg is szűnne.

A két politikus sajtótájékoztatóját itt nézhetitek végig:

A tüntetés Facebook-eseményeit itt és itt találjátok!