Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics innovációs minisztériuma feldarabolná az MTA-t

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint az ismeretes, a 2019-es költségvetés szerint a Magyar Tudományos Akadémia kutatási- és fejlesztési forrásainak kezeléséről a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium dönthet majd, az MTA ezt azonban elfogadhatatlannak tartja, ezért egy ideje folynak a tárgyalások a felek között, az álláspontok azonban nem igazán közelednek.

Az MTA elnökségi tagjai korábban teljes egyetértésben hat pontban foglalták össze az Akadémia állásfoglalását az ügyben:

  1. Legyen érdemi konzultáció az MTA-val az előtt, hogy az Országgyűlés elé kerülne a javaslat.
  2. Az intézethálózat alapfeladataival kapcsolatos költségek maradjanak az Akadémiánál.
  3. A felfedező kutatások támogatása nem csökkenhet.
  4. Az intézetek és kutatóközpontok kutatási témáiról ezentúl is az Akadémián eddig is alkalmazott eljárás szerint kell, hogy döntés szülessen.
  5. A tudományos pályázatok értékelését és a döntéshozatalt a terület legjobb szakértőiből álló akadémiai bizottságok végezzék ezentúl is.
  6. Az alapkutatást segítő pályázatokat el kell különíteni a célzott támogatásoktól.

A legutóbbi javaslat az volt a kormány részéről, hogy a Tudományos Akadémiát vezesse innentől kezdve egy olyan testület, aminek a felét a kormány delegálná, ezáltal pedig vissza lehetne vezetni az MTA-t a „bölcs semlegességhez” az „aktuálpolitizálástól”. A függetlenségének feladásáért cserébe pedig visszakaphatná az intézmény azt a 28 milliárd forintot, ami Palkovics minisztériumának fennhatósága alá került.

Ma azonban egy újabb ajánlattal állt elő az innovációs miniszter – talán mondanunk sem kell, nem igazán törekszik az MTA korábbi kéréseinek megfelelni.

„Az egyeztetések során lefektetett elvek alapján, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kérésére Lovász László, az MTA elnöke augusztus 23-án levélben foglalta össze az MTA javaslatait, többek között egy Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítását javasolva.”

– írja mai közleményében az MTA.

Palkovics nem válaszolt a levélre, amit ő maga kért, viszont tegnap szóban egyeztetett az MTA elnökével, akinek átadott egy munkaanyagot, ami teljesen új szempontokat tartalmaz az eddig megbeszéltekhez képest. A munkaanyagból többek között kiderül, hogy

„(…) az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.”

Az intézethálózat integritásának megsértése azonban nem elfogadható Lovász számára, ezért még ma arra kérte az MTA elnökségének tagjait, hogy foglaljanak állást Palkovics tervével kapcsolatban.

Az elnökség úgy döntött,

„(…) az intézethálózat bármely megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja. Ha megalapozott átalakítási igény merül fel, az intézetek alapfeladatában és finanszírozásában bekövetkező lényeges változásokat csak nemzetközi mérce szerinti, nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás alapján tartja elfogadhatónak.”

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás