Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel kilencszáz tüntetőt vett őrizetbe az orosz rendőrség vasárnap

Ez a cikk több mint 5 éves.

Összesen 839 tüntetőt vett őrizetbe vasárnap a rendőrség a több tucat városban tartott nyugdíjreform-ellenes tüntetések során Oroszországban. A hatóságok keményebb fellépését az is indokolhatja, hogy éppen helyhatósági választásokat tartanak az országban, és a jelenleg kormányzó Egységes Oroszország Pártnak hatalmas népszerűségvesztést okozott a nyáron bejelentett nyugdíjreform.

A tüntetéseket az orosz ellenzék egyik legismertebb alakja, Alexej Navalnyij szervezte, aki éppen 30 napos elzárását tölti a gyülekezési törvények megsértéséért.

A több, mint 80 városban zajló megmozdulások során a rendőrség néhol erőszakkal oszlatta fel az összegyűlt tömeget. A hatóságok által „illegálisnak” minősített tüntetéseken történt letartóztatásokat az OVD-Info nevű civil jogvédő szervezet követte nyomon. A közel 900 letartóztatott, köztük Navalnyij közeli munkatársai 33 különböző városból jött össze.

A Putyin elnök népszerűségét is jelentősen megtépázó nyugdíjrendszer-átalakítás miatt szinte folyamatosak voltak a tüntetések Oroszországban az elmúlt hónapokban. Az országban rendezett foci vébé kezdetén jelentette be a kormány, hogy drasztikusan, a férfiak esetében öt, nőknél nyolc évvel emelné a nyugdíjkorhatárt. Azóta ugyan ezen valamennyit csökkentett a kormány, de a hangulat nem csillapodott.

A döntés a rafinált időpont-választás ellenére hatalmas felzúdulást keltett az orosz lakosságban, Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége a törvénytervezet bejelentése után 7 éves mélypontra, 38 százalék körülre esett.

Forrás: Reuters, címlapkép: Twitter, @teamnavalny_mos