Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött az MSZP a Sargentini-jelentés megszavazásáról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ATV Reggeli Start című műsorának hétfői adásában Szakács Sándort, a párt alelnökét még sikerült zavarba hozni azzal a kérdéssel, hogy a szocialisták megszavazzák-e a Sargentini-jelentést szerdán az Európai Parlamentben. Szakács arról beszélt, hogy bár a jelentéssel egyetértenek, mégis nagy viták várhatók délután az elnökségben arról, hogy megszavazzák-e , mert utána a fideszes média a hazaárulók bélyegét aggatná rájuk.

Ehhez képest délután a 444 értesülése szerint az MSZP elnöksége végül úgy döntött, hogy támogatni fogják a Sargentini-jelentést.

Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője közösségi oldalán posztolt a döntésről. Eszerint az MSZP-nek „hazafias kötelessége” igennel szavazni a magyar emberek és Magyarország érdekében.

„Amikor az Európai Parlament és az európai közösség a magyarországi jogtiprásokat, a demokratikus intézményrendszer leépítését és az állami szintű korrupciót kéri számon a magyar kormányon, akkor éppen, hogy a magyar állampolgárokat védi a Fidesz hatalmi gátlástalanságával szemben”

– írja.

Az MSZP azon két, az Európai Parlamentbe képviselőt delegáló ellenzéki párt egyike volt, amelyek álláspontja ma reggel még nem volt ismert a magyarországi jogállamiság helyzetét firtató Sargentini-jelentéssel kapcsolatban. A Jobbik elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton az Alfahírnek azt nyilatkozta, hogy a párt nem szavazza meg a jelentést, míg a Párbeszédről és a DK-ról tudni lehetett, hogy igennel voksolnak majd. Az LMP holnap 14 órára jelentett be sajtótájékoztatót, amelyen várhatóan a jelentéssel kapcsolatos álláspontjukat közlik majd.

A jelentés elfogadásáról holnap vitáznak az EP-ben, a hetes cikkely szerint eljárás megindításáról pedig szerdán szavaznak az európai képviselők.

(444.hu)