Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spiegel, Politico: Így folyik a taktikázás a Sargentini-jelentés körül

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken a Politico amerikai internetes lap, ma a német Spiegel online kiadása közölt cikket arról, mi lehet az eredménye a magyar jogállamiság helyzetét az Európai Parlament megbízásából vizsgáló Sargentini-jelentésről szóló szavazásnak. A lapok arról írnak, hogy a szavazás kimenetelét elsősorban a Néppárt centrista, illetve a szélsőségekkel szemben megengedőbb, vagy Orbánnal szoros szövetséget ápolók közötti taktikázás döntheti el.

Manfred Weber és Jean-Claude Juncker egy EPP-gyűlésen / Wikimedia Commons

A holland zöldpárti képviselő által készített jelentés amellett érvel, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei, és az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását javasolja. Ha ezzel a szerdai szavazáson az Európai Parlament voksoló képviselőinek kétharmada egyetért, akkor egy bonyolult folyamat végén elvileg akár szavazati jogát is elveszítheti Magyarország a Tanácsban.

A jelentés elfogadásához nem lesz elég a baloldali, liberális és zöldfrakciók képviselőinek szavazata, csak a legnagyobb frakció, az elfogadáshoz az Európai Népppárt (EPP) képviselői nagy részének támogatásával (vagy tartózkodásával) ehet át a jelentés. Ez annak ellenére erősen kétséges, hogy a pártcsaládhoz tartozók jelentős része nem nézi jó szemmel a Fidesz itthoni kormányzását, és sokan a pártcsalád tagjai közül is rendszeresen fogalmaznak meg kétségeket a Fidesz jogállamhoz és a Néppárthoz való viszonyával kapcsolatban.

A néppárt megosztottságát jól mutatja, hogy amikor tavaly májusbanaz EP arról szavazott, hogy megrendeljék-e a Sargentini-jelentést, a 216 néppárti képviselőből 67-en támogatták a magyar jogállam vizsgálatát, 40-en pedig tartózkodtak.

A Politico pénteki cikke arról ír, hogy a Néppárt egyes – leginkább nyugati és még inkább északi – tagjai régóta szeretnék törésre vinni a viszonyt a Fidesszel, a Sargentini-jelentés körüli vita pedig elvezethet oda, hogy a Fidesz körül elfogy a levegő. A luxemburgi, a holland, a belga, a finn és a svéd centrista konzervatívok például régóta szeretnék kívül látni az EPP-n a Fideszt, a Politico pedig úgy tudja, több párt dolgozik a Fideszt kizárásán, noha konkrét terv úgy tűnik, nincs az asztalon.

Otmar Karas, az osztrák ÖVP képviselője a Spiegelnek azt nyilatkozta, a Sargentini-jelentés megszavazása esetén a Fidesz tagságát legalábbis fel kellene függeszteni.

Ami ezt a forgatókönyvet kevéssé valószínűsíti, az az, hogy a közelgő európai parlamenti választásokon az EPP-nek szüksége lehet a Fidesz képviselőire, amennyiben a legnagyobb, és bizottsági elnököt nyújtó párt kíván maradni.

A Merkel jelöltjeként EP-bizottsági elnöki székre pályázó bajor Manfred Weber a Fidesz EPP-ben tartására esküszik, többek közt azért, mert szerinte így tartható kontroll alatt a Fidesz. A helyzet azért is ellentmondásos, mert Weber szerint ugyanakkor a populizmus elleni küzdelem fontos fejezetének tartja a májusi választásokat.

A Spiegel cikke Emmanuel Macront idézi, aki csütörtökön a jobboldali populizmus Szküllája és a technokrata kormányzás Karübdisze közt vergődő Néppártot érintve azt hangoztatta, „nem lehet egyszerre támogatni Orbánt és Merkelt.” A francia elnök és Orbán az elmúlt hetekben kölcsönösen főellenségekként építik egymást, Macron taktikája a Spiegel szerint vélhetően az, hogy az EPP Orbán-kritikus tagjait kiszakítsa a pártcsaládból, és saját centrista „progresszív” mozgalma mellé állítsa.

Mindenesetre a pártcsalád megosztottságát mutatja, hogy a benelux és a skandináv államok, valamint a lengyel, az ír és az osztrák képviselők megszavazzák majd a Fideszt megpecsételő jelentést.

A legtöbben valószínűleg hezitálnak még. Sargentini egy csütörtöki sajtóreggelin azt mondta, a német, a francia, az olasz és a spanyol néppárti politikusok többsége közéjük tartozik, ezek pedig a lengyel és a magyar mellett a legnagyobb képviselőcsoportok. A hezitáló képviselők számára nem lehet mindegy, milyen alkukat sikerül a pártcsalád egyben tartására törekvő Weberéknek kötniük Orbánékkal,

a Politiconak egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint a CEU és az NGO-k elleni hadjárat kérdésében Orbánnak visszavonulót kellene fújnia a jelentést elutasító szavazatokért, és valószínűleg az sem ártana, ha nem „csinálna jelenetet” a keddi vitán.

A forrás úgy tudja, Weber Orbánnak azt mondta, „Ha nem segítesz nekünk, mi sem segíthetünk.”

Arról, hogy az EPP-frakció egyáltalán szabad kezet enged-e a képviselőknek a jelentésről szóló szerdai szavazáson, csak kedd éjjel dönt a párt, de az előzetesen az valószínűsíthető, hogy nem próbálnak egységes szavazást kierőszakolni a megosztó kérdésben.