Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump szivárogtató embere nem hős, hanem csak egy „gyáva alak”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap a magyar sajtóban is megírták annak a New York Times lapjain megjelent névtelen publicisztikának a hírét, amelynek írója azután ragadott tollat, hogy Bob Woodwardnak, a Nixont végül megbuktató Watergate-botrány egyik kirobbantójának hamarosan megjelenő új könyvéből (Félelem: Trump a Fehér Házban) részletek szivárogtak ki.

Woodward arról ír, hogy Trump közvetlen munkatársai is mindent megtesznek azért hogy őrültebb terveit meghiúsítsák, például dokumentumokat lopnak el az ovális iroda asztaláról, hogy az elnök ne lássa azokat.

A New York Times névtelen szerzője most azt állította, ő is „egyike ezeknek a hősöknek.” Azt is írta, hogy szeretné, ha a Trump-kormányzat sikeres lenne, de elismerte, hogy ennek az „elnök diktatórikus hajlamai” akadályát képezik.

Mehdi Hasan brit kommentátor most a baloldali Intercepten mutat rá ennek az álláspontnak az álszentségére egy neki szóló cikkben.

„Elnézést, de mi értelme volt ennek a cikknek? És mégis mit vár tőlünk, a többiektől? Köszönőlevelet? Tapsvihart? A nemzet örök háláját?

Csessze. Meg.

Nincsen megváltás, nincs felszabadulás Önnek vagy a munkatársainak ezen a kormányzatnak nevezett kuplerájon belül.”

A kormányzaton belüli névtelen szerző önmagát és társait „névtelen hősöknek” nevezi. Hasan azonban rámutat: a cikkíró meg sem említi Trump rasszizmusát, iszlamofóbiáját, az antiszemitizmussal és fehér felsőbbrendűséggel való flörtölését.

Nem zavarta az írót a táborokban szüleiktől elszakított kiskorú bevándorlók esete sem, mint ahogy a 3000 halálos áldozattal járó Puerto Rico-i hurrikánkatasztrófa hónapokig szenvedő, Washington által magára hagyott áldozatai sem.

Hasan azt is megemlíti, ezek az emberek nem tudták megakadályozni, hogy Trump felforgassa az FBI-t, kirúgja annak ellene vizsgálódó vezetőjét, James Comeyt, államügyészeket, az igazságügyminisztert. Így szerinte a névtelen levélíró

nem más mint olyan ember, aki lehetővé teszi Trump elnök ámokfutását, sőt, elnézik elnökségének legszörnyűbb oldalát néhány, nekik éppen nem tetsző mozzanat megakadályozása miatt pedig hősnek is képzelik magukat.

Korábban a Huffington Post megszellőztette azt a pletykát is, hogy a rendkívüli, titkos cikket maga Mike Pence alelnök írhatta. A bizonyítékok elég közvetettek, a levélíró ugyanis önmagát „Vezércsillagnak” (lodestar) nevezi, ez pedig Pence alelnök egyik kedvenc kifejezése is egyben.

A felröppent hírekre közben a Fehér Ház majdnem összes vezető pozícióban lévő tagja tagadta, hogy ők lennének a New York Times-cikk mögött.

(The Intercept // Címoldali kép: Tom Lohdan, Flickr)