Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oroszország-szerte kiújultak a tüntetések a nyugdíjreform ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Oroszország által rendezett foci vébé kezdetén jelentette be az orosz kormány, hogy drasztikusan, a férfiak esetében öt, nőknél nyolc évvel emelné a nyugdíjkorhatárt. A döntés a rafinált időpont-választás ellenére hatalmas felzúdulást keltett az orosz lakosságban, a kormányzó Egységes Oroszország Párt, és a frissen újraválasztott Putyin elnök népszerűsége is zuhanásba kezdett.

A Levada felmérése szerint az emberek 89 százaléka ellenzi a korhatáremelést. Az Orosz Szakszervezetek Szövetségének szervezésében július elsején országszerte tüntetéseket tartottak az emelés ellen, az Igazságos Oroszország Párt pedig benyújtott az Országgyűlés elé egy tiltakozó petíciót.

Most vasárnap Moszkvában elemzők szerint 9 ezren, a rendőrség hivatalos becslései szerint 6 ezren vonultak fel többek közt a Kommunista Párt szervezésében a nyugdíjreform ellen tüntetve, annak ellenére, hogy szerdán Putyin személyes televíziós üzenetben ígérte meg, hogy a tervezetthez képest csökkentik az emelés mértékét.

A demonstráción erőteljesen kritizálták a kormánypárti képviselőket, sokan egy hatalmas molinót tartottak amin „Nem bízunk az Egységes Oroszország Pártban” felirat volt olvasható, emellett többen Putyin pártjának emblémáját, a sarki medvét megütő vörös öklöt ábrázoló táblát tartottak.

A fő tüntetéstől függetlenül az Igazságos Oroszország Párt is demonstrált, az ő megmozdulásukon mintegy 1500-an vettek részt. Ezen felül Oroszország több városában, így Szent Péterváron, Novoszibirszkben, Jekatyerinburgban, és Vlagyivosztokban, valamint a Fekete-tenger menti Novorossziszk kikötővárosában, és több kaukázusi köztársaságban is tüntetések zajlottak. Még az oroszok által 2014-ben annektált Krím-félszigeti Szimferopolban is tartottak nyugdíjemelés elleni tüntetést.

Forrás: Reuters; Levada.ru; The Moscow Times; Meduza.io