Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Internetes kampánnyal próbálnak hatni a civilek az EP-képviselők lelkiismeretére Magyarország ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közös Twitter-kampányt indított tíz civil szervezet  – köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Reporters Without Borders illetve Magyarországról a Civilizáció –  azért, hogy az Európai Parlament fogadja el a jogállamiság magyarországi helyzetérőt Sargentini-jelentést, és ezzel aktiválja az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárást.

A VoteYes4Hungary kampány szervezői szerint a magyar kormány megsérti állampolgárainak alapvető jogait, egyre autoriterebb vezetési stílusát pedig eddig csak bátorította az EU tehetetlensége.

A kampányhoz készített kreatívokon a kampányban résztvevő civil szervezetek kifejtik állásfoglalásukat. Szerintük bár helyes, hogy Európa széles politikai spektrummal bír, nem szabad hagyni, hogy ez az állampolgárok alapvető jogainak korlátozásával járjon együtt, amelynek következményeit jól ismerhetjük a kontinens történelméből. „Ha nem cselekszünk, a jogállamiság helyzetének romlása továbbterjedhet Magyarországról, és végigsöpörhet Európán. Az Európai Parlament képviselőinek a felelőssége, hogy megvédjék Európát az emberek jogait uniószerte” – írják.

Majd felhívják a képviselők figyelmét: szeptember 12-én a civilek szerint a parlament tagjai arról fognak szavazni, hogy az Európai Unió hű marad-e a saját értékeihez, vagy hátat fordít azoknak.

 

13 pontos konklúziójában a szavazás előtt álló Sargentini-jelentés megállapítja, a magyar kormánynak komoly gondjai vannak a jogállam alapvető követelményeivel is. Mivel a LIBE-bizottság júniusban a jelentés tervezetét már elfogadta, ha kétharmados többséggel az EP is így tesz szeptemberben, akkor az EU történetében először a budapesti kormány ellen indítanák el az Alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást, amely a magyar szavazati jog felfüggesztésével járna a testületben.

(via magyarnarancs.hu)