Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Béreik miatt tiltakoztak a szerb pedagógusok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Péntek délben a belgrádi oktatási minisztérium épülete előtt gyűltek össze tanárok, a négy legfontosabb szerb szakszervezet, illetve baloldali csoportosulások képviselői, hogy tiltakozzanak a kormányzat által kidolgozott új bérezési struktúra ellen.

2018. 08. 31. – Tiltakozás a szerb oktatási minisztérium előtt (Fotó: Facebook / Szerbiai Tanárok Szakszervezeti Szövetsége)

A teljes közalkalmazotti szférára kiterjedő új bérezési rendszer – mely 2019 elején lépne életbe – tizenhárom fizetési kategóriába osztja az azonos vagy hasonló tevékenységet folytató közalkalmazottakat, és ezáltal egységesíti, standardizálja a dolgozók jövedelmeit. A könyvtári dolgozókat a hetedik, a pedagógusokat pedig a nyolcadik bércsoportba sorolta be a kormány, miközben a hasonló végzettségű más közalkalmazottak eggyel magasabb besorolást kaptak.

A szakszervezetek úgy látják, ezzel gyakorlatilag fizetéscsökkentés valósul meg: kivezetésre kerül rengeteg olyan plusz juttatás, amely eddig járt a pedagógusokat. Például az osztályfőnököknek járó prémiumot az alapbér 4 százalékáról 0,5 százalékra csökkentik.

Emellett a szakszervezetek kifogásolják azt is, hogy az új rendszer gátolná a szakmai előrehaladást.

Ezért azt követelik, hogy a nyolcadikból a kilencedik bérkategóriába kerüljenek a tanárok.

A dolog külön pikantériája, hogy az iskolaigazgatók az egyik legmagasabb, 11-es kategóriába kerültek, ami a tanárok szerint az iskolavezetői pozíciók politikai csókosokkal való feltöltéséhez fog vezetni.

A politikai nyomás veszélye más szempontból is felmerül – vélik a szakszervezetek. Ebben a rendszerben ugyanis nem világosak és nem transzparensek a tanárok előrehaladásának kritériumai, így előfordulhat, hogy csak „megfelelő” politikai kapcsolatok és viselkedés révén lehet előléptetéshez jutni.

A szakszervezetek ígérik, sztrájkba is kezdenek, ha követeléseiket nem hallgatja meg a hatalom. Úgy készülnek, hogy szeptember 3-án, 11-én, 19-én és 27-én figyelemfelkeltő sztrájk keretében 15 perccel rövidítenének minden tanórát.

Képek a mai tüntetésről:

(Danas.rs / N1 / Mašina.rs)