Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Húzza az időt az ápolási díj kapcsán a kormány

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az otthonápolási díj emeléséért küzdő szervezetekkel egyeztetett a kormány, írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közlemény szerint az egyeztetéséket folytatják, és ősszel napirendre vennék az ápolási díj ügyét. Az egyeztetésre azonban csak a szervezetek egy részét hívták meg, a 36.000 aláírás fölött járó petíció kezdeményezőit nem.

A tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóikat ápolókat képviselő szervezetek az elmúlt hónapokban azért szólaltak fel, hogy a kormány emelje meg az otthonápolás után járó díjat, legalább 50 ezer forinttal. Ez az összeg ma a legjobb esetben is csak 58 ezer forint, pedig az otthonápolás lényegében 24 órás rendelkezésre állást jelent, amely mellett nincs lehetőség munkába állni, hangsúlyozzák a szervezetek, amelyek azt is szeretnék elérni, hogy a tevékenységet munkaviszonyként ismerjék el, ne pedig segélyként, és így a hozzátartozóikat ápolók ennek megfelelő egészségbiztosításra is jogosultak legyenek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az Autisták Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének a képviselőjével tartott egyeztetést az ápolási díjról.

Az EMMI közleményében azt írja,

„a kormány fontosnak tartja a hozzátartozóikat ápolók, gondozók megbecsülését és a szakmai egyeztetések lezárását követően várhatóan ősszel veszi napirendre az ápolási díj ügyét.”

Az EMMI szerint konstruktív találkozón tekintették át a szervezetek javaslatait. Az egyeztetéseket folytatni kívánják a konkrét intézkedések kidolgozása során is.

A találkozón csak az otthonápolási díj emelését követelő szervezetek egy része vett részt, a Hang Mércének adott tájákoztatása szerint 36.000 aláírásnál járó petíciót kezdeményező Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, illetve a Csak Együtt Van Esély Csoport képviselőit meg sem hívták az egyeztetésre. 

Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek részéről a Népszavának azt nyilatkozta, az egyeztetést követő közlemény semmi újat nem tartalmaz, csak amit egy korábbi egyeztetésen már kinyilvánított a kormány, miszerint nyitottak a tárgyalásokra.

„Ez azonban csak időhúzás, most már cselekedni kellene.” – mondta Csordás Anett.

Az otthonápolás ügye augusztusban már az Országgyűlés elé került, illetve kerülhetett volna, ha a Fidesz-KDNP képviselői megjelennek az erre a témára összehívott ülésnapon, és így az nem bizonyul határozatképtelennek.

(Kiemelt kép: fotó a Lépjünk, hogy léphessenek Facebook oldaláról)