Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fizettek Trump ügyvédjének, hogy szóljon pár jó szót a román kormány érdekében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Fizetségért cserébe írta meg a román korrupcióellenes ügyészséget (DNA) és munkáját kárhoztató levelét Rudy Giulani, Donald Trump jelenlegi ügyvédje. New York korábbi polgármestere a Politicónak kedden arról beszélt, hogy bár a saját nevével szignózta, és a levélben sem utal semmi arra, hogy egy harmadik felet képviselne, valójában a Freeh Group International Solutions nevű nemzetközi tanácsadócég megbízásából gázolt bele térdig a román belpolitikába.

Ahogyan arról tegnap mi is beszámoltunk, Giuliani Iohannis köztársasági elnöknek, illetve a Szenátus és a Képviselőház elnökének címzett levelében a DNA-ról és annak „túlkapásairól” értekezett hosszan, és azzal vádolta az intézményt, hogy „aláássa a román jogállamot”. A levél külön nevesítette a pozíciójából a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) által nemrég hosszú politikai szkanderezés után eltávolított Laura Codruţa Kövesit, akinek vezető ügyészi megbízatása idején súlyos visszaélésekre került sor – legalábbis Giuliani szerint.

A levél nemcsak a szembenálló román kormány és ellenzék között kavart újabb viharokat, hanem – miután Giuliani rendszeresen Trump elnök képviselőjeként nyilvánul meg –  az amerikai külügyet is magyarázkodásra késztette, hiszen tudvalevő volt, hogy az USA hivatalos álláspontja szerint mindezidáig feltétel nélkül támogatta a korrupcióellenes harcot, és feltehetően a DNA és a titkosszolgálatok együttműködését is.

Giuliani nem árulta el, hogy mennyi pénzt kapott a Freeh Grouptól, ahogyan azt sem, hogy a cég ügyféli minőségben fizetett-e neki. A tanácsadó vállalkozást egyébként az egykori FBI-igazgató, Louis Freeh vezeti, Giuliani állítása szerint tőle kapta azt a jelentést, amely alapján a levelet megírta.

A Politico által megkérdezett jogász szerint „meglehetősen furcsa” egy ügyvédtől, hogy külügyekbe akarjon beleavatkozni, az pedig egyenesen „döbbenetes” hogy levelében elfelejteti közölni, hogy egy harmadik fél nevében jár el.

A furcsa levél keletkezésére persze önmagában nem ad magyarázatot a megbízó Freeh Group megnevezése sem. Bár arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy Giuliani írásához bármi köze lenne a korrupcióellenes harc során felfüggesztett börtönbüntetése eltiltott Liviu Dragneának, a kormánypárt elnökének , annyi bizonyos, hogy a levél által sulykolt álláspont az ő érdekeit szolgálta leginkább. Dragnea mindenesetre közleményben üdvözölte Giuliani levelét, miközben Trump ügyvédjére mint az Amerikai Egyesült Államok képviselőjére hivatkozott.

(Politico // Kiemelt kép: Gage Skidmore, Flickr)