Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénzük felét kapják csak meg a körzeti ápolók

Ez a cikk több mint 5 éves.

A háziorvosi praxisokban dolgozó ápolók fele nem kapja meg a nekik járó, 20 ezer forintos kiegészítő díjazást – derült ki többek között a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESzK) átfogó alapellátási felméréséből.

A körzeti ápolóknál 4 éve változatlan a szakdolgozói kiegészítő díjazás, ráadásul a munkáltatók egy része még ezt az összeget sem kapja meg. Mivel idén januárban (bruttó 19.500 forinttal) emelkedett a garantált bérminimum, a munkáltató háziorvosok egy része ugyanis egyszerűen csak „beépítette” a kiegészítő díjazást a kötelezően megadandó fizetési többletbe.

A MedicalOnline megkérdezte dr. Hirdi Henriettet, a MESZK alapellátásért felelős alelnökét a gyakorlatról, aki megerősítette, hogy ez a gyakorlat nem helyes: a kiegészítő díjazás a béren felül jár, méghozzá kötelezően.

A körzeti ápolók 64 százaléka a garantált bérminimumért, bruttó 180.500 forintért, vagy még ennél is kevesebbért dolgozik a háziorvosi praxisokban,

miközben egy ugyanilyen végzettséggel rendelkező pályakezdő ápoló alapbére bruttó 191.865 forint, a nyugdíj előtt álló ápolók bére pedig bruttó 284.868 forintnál kezdődik, ha szakrendelőben vagy kórházban dolgoznak.

A különbség csupán annyi, hogy utóbbiak az egészségügyi ágazati bértábla hatálya alá tartoznak.

Közel 16 ezer, alapellátásban foglalkoztatott szakdolgozó – köztük védőnők, körzeti ápolók, foglalkozás-egészségügyi és fogászati szakasszisztensek, otthoni ápolásban dolgozók – járnak tehát rosszul azzal, hogy nem az egészségügyi ágazati bértábla szerint kapják a fizetésüket.

Az egészségügyi dolgozók helyzetének rendezésére a kormány mindeddig leginkább csak ígéreteket tett, amelyekből sok nem valósult meg. Erről itt írtunk bővebben.

Via MedicalOnline

Címlapkép: Mérce