Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán és Salvini „megmentené” a menekülteket a vízbe fulladástól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor ma találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel Milánóban, hogy megvitassák közös „alternatív stratégiájukat” menekültügyben.

A helyzet azért érdekes, mert elsőre azt gondolnánk, a két politikus nagyonis egy húron pedül menekült kérdésben, de ha kicsit jobban végiggondoljuk, már nem is annyira egyértelmű az egyetértés.

Míg a menekültellenességben alapvetően egyeznek az álláspontok, addig fontos részletekben épp ellenkezők: az olasz kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a Földközi-tengeren át érkező menekültekkel ne neki kelljen foglalkoznia, hanem a dublini szabályok szerint osszák szét őket az uniós tagállamok egymást között. Ez viszont tökéletesen szembemegy a magyar kormány elképzeléseivel, aki évek óta a „kötelező kvóta” ellen van.

Meglehet azonban, hogy Orbán alulmarad a harcban, ugyanis Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes a napokban jelentette be, ha Brüsszel péntek estig nem talál megoldást a lassan két hete Catania kikötőjében horgonyzó Diciotti hajó fedélzetén tartózkodó 177 menekült elosztására, illetve a jövőben az olasz partokhoz érkező összes menedékkérő szétosztására, akkor Róma nem járul többé hozzá az uniós költségvetéshez.

Orbán Viktor elmondása szerint nagyon várta a mai találkozót, Salvinivel kapcsolatban pedig egészen barátian nyilatkozott:

„Ő az én hősöm, sorstársam is, (…) és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani.”

– mondta a miniszterelnök egy újságírónak Milánóban.

Orbán úgy véli, Magyarországot azért támadják, mert bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni, Brüsszel viszont azt mondta, nem lehet a migránsokat megállítani, ezért be kell őket engedni.

Rogán Antal, Orbán Viktor és Csiszár Jenő Milánóban. Fotó: Szecsõdi Balázs, MTI

Matteo Salvini küldetése, hogy bebizonyítsa, nem csak szárazföldön, de a tengeren is meg lehet állítani a bevándorlókat. Ebben Magyarország támogatja, és azt javasolja az olasz belügyminiszternek, hogy „tartson ki”, mert gyalázzák az embert és „borzalmas dolgokat mondanak róla”, de ha kitart, akkor be lehet bizonyítani, hogy meg lehet védeni a határokat.

Orbán szerint a már Európában lévő migránsokkal nem az a feladat, hogy szétosszák, hanem az, hogy hazavigyék őket. Ha szétosztják őket, az azt jelenti, hogy győztek az embercsempészek, és újabb hullámokban érkeznek majd bevándorlók. Csak úgy lehet őket megmenteni a vízbe fulladástól, ha meggyőzik őket, hogy el se induljanak. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha bizonyítékát adják annak, hogy nem tudnak Európába bejutni – véli a miniszterelnök.

Talán ez lehet a továbbiakban a közös nevező a két ország közt, bár ez nem sokkal humánusabb, mint hagyni vízbe fulladni a menekülteket. A vízbe fulladástól ugyanis valóban megmentik őket, de ez csak annyit jelent, hogy nagy valószínűséggel a saját országukban halnak meg.

A miniszterelnök a jövő évi Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban azt mondta, „nekünk új bizottságra és új Európai Parlamentre van szükségünk” a határvédelem és a migráció megállítása érdekében. Más, új szellemi alapokon álló Európára van szükségünk, és hogy milyen szövetségek jönnek létre, azt majd az EP-választás után lehet megmondani,

most az a dolgunk, hogy minél több magyar és olasz szavazó szimpátiáját összegyűjtsük az új Európa megteremtéséhez.

Orbán a mai találkozóhoz kérte a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi hozzájárulását, mert „vele vagyunk az Európai Néppártban”. Úgy véli, a Néppártban (EPP) két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő „fel akarja robbantani” az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja, ezzel szemben „vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt”. Erről az EPP-ben is nagy vita van, és „szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános”, és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt.

A Salvini-Orbán találkozó ellen egyébként körülbelül ezer ember utcára is vonult, mivel sokan nem értenek egyet a szuverén és nacionalista Európa gondolatával, amelyet Orbán és Salvini képviselnek, a tüntetéssel a szolidaritás és a befogadás értékeire akarták felhívni a két politikus figyelmét.

Massimiliano Panarari, a római Luiss Egyetem politológus professzora szerint „Olaszország az európai populizmus laboratóriuma lett”, és nemcsak Európától, de a nyugati demokráciáktól is veszélyesen távolodik és Orbán Magyarországával együtt Putyin felé közelít, aki egyébként Salvini szimpátiáját élvezi.

(Forrás: MTI, Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI)