Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lesz miről vitatkoznia Salvininek Orbánnal

Ez a cikk több mint 5 éves.

A V4-ek Olaszország legrosszabb ellenségei a migrációban – ezt Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke nyilatkozta pénteken egy olasz hírtelevíziónak.

Mi van? – kapkodhatná a fejét az egyszeri magyar újságolvasó, hiszen a szélsőjobboldali Lega és a hasonló demagógiával nyomuló Öt Csillag Mozgalom római kormányra kerülése óta egyebet sem lehet hallani a kormánypárti sajtóban, mennyire szoros is a kapcsolat a magyar és az olasz menekültpolitika között. Illetve, hogy a menekülteket a Földközi-tengerből kimentő hajók kikötési tilalmával elhíresült olasz belügyér, Matteo Salvini is az orbáni mintát követi.

Matteo Salvini (Fotó: Wikimedia Commons / Fabio Visconti)

Igen ám, csakhogy épp a V4-ék akadályozzák, hogy meg lehessen reformálni a dublini egyezményt, és hogy közös európai menekültelosztási mechanizmusok jöhessenek létre, amelyek levehetnék a terhet az érintettebb országokról – köztük elsőként Olaszországról.

A helyzet tehát az, hogy bár a menekültek gyűlöletében megtalálják a közös hangot, az olasz és a magyar kormány érdekei homlokegyenest ellentétesek. Ahogy korábban is írtuk, a menekültek európai szintű elosztása Orbánéknak kötelező „betelepítés”, Salviniéknak viszont üdvözlendő „kitelepítés” lenne.

Márpedig az olasz kormány nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy a Földközi-tengeren át érkező menekültekkel ne neki kelljen foglalkoznia – ahogy a dublini szabályok előírják –, hanem osszák szét a tagállamok között.

Salvini kollégája, Luigi Di Maio ötcsillagos pártvezető és miniszterelnök-helyettes tegnap a Facebookon fenyítette meg Brüsszelt, ha péntek estig nem talál megoldást a tíz napja Catania kikötőjében horgonyzó Diciotti hajó fedélzetén tartózkodó másfélszáz menekült elosztására, illetve általánosabban az olasz partokhoz érkező menedékkérők szétosztására, akkor Róma nem járul többé hozzá az uniós költségvetéshez.

Márpedig a maga 20 milliárd eurós éves hozzájárulásával Olaszország a harmadik legnagyobb befizető, nála csak Németország és Franciaország tesz hozzá többet az uniós költségvetéshez.

Péntek estig azonban semmi ilyen jellegű megállapodás nem született: diplomáciai források szerint az eredetileg Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Spanyolország és Portugália részvételével tervezett pénteki informális csúcson a Diciotti kérdése fel sem merült.

Ugyancsak pénteken jelentette be Salvini, hogy a napokban Milánóban találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és tárgyalni fognak a migrációs szabályok megváltoztatásáról. Bizonyára jó kiadós migránsozásra lehet számítani ezen a találkozón, de kérdés, vajon a két politikusnak ezen túlmenően is sikerül-e bármilyen megegyezésre jutnia. Ezt ugyanis nagyban akadályozhatja, hogy a baráti szólamok ellenére, a két fél nemcsak ellentétes dolgokat akar, de egész otthoni politikájukat ezekre építették fel, így nagy veszéllyel járhat, ha feladnák eddigi álláspontjukat.