Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miskolcon zavarták a hajléktalan emberek a lakókat, ezért elviszik a térről a padokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az országban több helyen előfordult már, hogy a városvezetések „hajléktalanellenes” utcai bútorokat raktak közterekre, amik direkt úgy vannak kialakítva, hogy kényelmetlen legyen rajtuk a huzamosabb pihenés. Talán az egyik „legötletesebb” megoldás a budapesti Rákóczi téren valósult meg, ahol a metrókijárat mellé sűrű sorokban biciklitárolókat helyeztek el, aminek a célja valószínűleg az volt, hogy ne tudjanak emberek a kijárat mellé feküdni (az már más kérdés, hogy ez sikertelen volt).

Miskolcon most egy lépéssel még tovább mennek:

a Borsod Online szerint a helyi lakossági fórum döntése értelmében a Szent Anna térről elviszik a padokat, nehogy rá tudjanak feküdni a hajléktalan emberek.

„Tarthatatlan helyzetre hívták fel a figyelmet a miskolci Szent Anna tér környékén élők” – írja a Borsod Online. A cikk szerint körülbelül egy éve hajléktalan emberek költöztek a téren található árvízi emlékmű mellé, napközben a padokon ülnek, éjszaka pedig a templom mellett leterített szivacsokon alszanak. Mivel egy szintén a Borsod Online-on megjelent cikkből kiderül, Miskolcon sincs több közvécé, mint Budapesten, a téren tartózkodó hajléktalan emberek a bokrokba járnak vécére.

Egy helyi lakos arról számolt be a Borsod Online-nak, hogy ugyan többször szóltak a közterület-felügyelőknek, de ők nem tudtak mit tenni, mivel „minden állampolgárnak joga van közterületen tartózkodni. Amíg nem kapják rajta őket italozáson vagy dolguk végzésén, addig nem lehet őket megbüntetni.” Ennek ellenére miután a lakók a terület önkormányzati képviselőjének, Hollósy Andrásnak is szóltak, hogy vizsgálja ki az esetet, a hajléktalan emberek hirtelen eltűntek a térről. Az a cikkből nem derül ki, hogy minek köszönhetően hagyták el a teret, mindenesetre „csodának” nevezi a szerző a fejleményt.

A múlt csütörtökön megtartott lakossági fórumon arról hoztak a lakók döntést, hogy az árvízi emlékmű mellett található padokat eltávolítják, nehogy továbbra is használhassák a hajléktalan emberek. A fórumon Hollósy András azt is elmondta, hogy folyamatosan kapcsolatot tart a rendészekkel és a Miskolci Városgazda Kft.-vel, aminek dolgozói karbantartják a teret.

Miskolcon a legnagyobb hajléktalanellátó intézmény a Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja, ahol az éjjeli menedékhelyen 20 nő és 60 férfi szállhat meg egyszerre (a téli időszakban plusz 58 fő), az átmeneti szállón 75 férfi és 25 nő elhelyezésére van lehetőség, a nappali melegedőben pedig 100 fő pihenhet napközben. A Vöröskereszt intézményén kívül a Máltai Szeretetszolgálat és a Napfényt az Életnek Alapítvány is üzemeltet egy-egy átmeneti szállót Miskolcon. A Miskolcnak Hangja Van! civil csoport A Város Mindenkié 2017-es Lakásmenetére petíciót tett közzé, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy Miskolc ipari múltjának köszönhetően a városban nagymértékű a vidéki lakosság beköltözése és az ingázás is, ami súlyosbítja a lakhatási helyzetet. Ennek ellenére nincs Miskolcon szociális bérlakáshoz jutási lehetőség, a hajléktalanellátórendszerben pedig az emberek gyakran a fizetésük jelentős részét az intézmények szolgáltatásaira költik.

Ilyen körülmények közepette nem csoda, hogy vannak, akik a közterekre kényszerülnek, de ahogy a Borsod Online cikke is megjegyzi, ez az opció se állhat már sokáig rendelkezésükre: októberben ugyanis életbe lép a „közterületen való életvitelszerű tartózkodást” tiltó rendelet.