Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három épületet ajándékozott hajléktalan embereknek a jezsuita rend

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az írországi jezsuita szövetség három tizenkilencedik századi viktoriánus bérházat ajándékozott Dublinban a Peter McVerry alapítványnak, akik 16 lakást fognak kialakítani a dublini hajléktalanok számára – írta meg az Irish Times. Az épületek eddig a Pioneer Total Abstinence Association alkoholizmusellenes összefogás, a helyi jezsuita közösség, illetve a Peter McVerry alapítvány első számú székhelyeként működtek. A Pioneer Association kiköltözése után az épületeket már csak a jezsuita rend és a McVerry alapítvány használta, bár ez utóbbi csak egy pincét tartott fent a városban élő hajléktalan fiatalok számára.

Azonban a jövőben kiterjeszthetik ezt a tevékenységüket: a jezsuita rend szociális bérlakások kialakításának céljából mindhárom házat a hajléktalanokat segítő dublini alapítvány nevére íratta.

Az alapítvány feje, Pat Doyle szerint a lakhatási válság folyamatosan szerepel az újságok címlapjain, és bár a három épület nem elég a probléma megoldására, mégis nagy segítség azoknak, akik a legjobban rászorulnak. Ennek megfelelően a tervek szerint két lakás kerül majd kialakításra a fiatal, állami gondozásból kikerülő fedél nélküliek számára, kettőt „egyenesen az utcáról” lehet majd birtokba venni, a többi pedig vegyesen kerül majd kiosztásra egyedülállók, párok és fiatal családok számára, akik jelenleg az utcán, vagy ideiglenes szállásokon élnek.

„Ez végleg kiemelheti őket a hajléktalanságból. Bérlők lesznek, és megszabadulhatnak a hajléktalanság stigmájától. Hálás vagyok az írországi jezsuiták közösségének, ez a legjobb, amire az üres épületeinket felhasználhatjuk.”

A szociális lakások kialakításának és az épületek felújításának körülbelül 1,6 millió eurós költségei az alapítványt terhelik majd, de a három épület jelenlegi értékét a munkálatok nélkül is 3 millió euróra (nagyjából 970 millió forintra) becsülték. Az alapítvány jelenleg a felújításra vonatkozó engedélyek megszerzésén dolgozik, a szociális lakások átadását pedig 2019 karácsonyára tervezik.

Címlapkép: The Irish Times