Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Autóban élnek, hogy tudják fizetni kisfiuk orvosi költségeit; a műhibát elkövető kórház nem fizet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megrázó esetről számol be hétfői számában a Blikk: Balogh Ferenc (50) és neje, Vera (52) munkahelyük közelében egy autóban lakik, nincs lehetősége főzni és a munkahelyen tisztálkodnak, mert minden pénzüket felemésztette kilencéves kisfiuk gyógyítása.

Az eredetileg a Heves megyei Ecséden élő Baloghék fia 2016 júniusában törte el a bal combcsontját, a közeli kórházba került, ahol begipszelték a lábát és egy fémdróttal rögzítették. A zárójelentés szerint a gyerek meggyógyult.

A valóságban azonban még három hónappal később sem tudta hajlítani a térdét, nem tudott ráállni a bal lábára. A szülők egy másik kórházba vitték, ahol a vizsgálat után komoly probléma derült ki: az első helyen ugyanis a láb növekedési zónájába tűzték a kapcsot. Így a fiút meg kellett műteni, és hosszú időre gyógytornára szorult. Az is kiderült, hogy a hiba miatt növekedési rendellenesség is előállhatott a bal lábban.

„Mindent megtettünk, hogy a fiunk a megfelelő gyógykezelést kaphassa, ám emiatt el kellett adnunk a házunkat, albérletbe költöznünk, hogy a másik kórházba való ingázást, a gyógyszereket és a segédeszközöket, például a mankót kifizethessük” – nyilatkozták a szülők a Blikknek.

A szülők a második kórház közelébe költöztek, új helyükön szintén mindketten munkába álltak, de még így sem tudták egyszerre kigazdálkodni a gyógyítás és a lakhatás költségeit. Baloghék így kényszerültek arra, hogy az autóban éljenek,

gyerekeiket pedig átmeneti nevelőotthonban kellett elhelyezniük.

Keresték az eredeti kórházat is, az intézmény ügyvédje ott azt mondta, ne pereljenek, és ígérte, a kórház a felelősségbiztosítása terhére sérelemdíjat fizet majd nekik.

„Ez azonban a mai napig nem történt meg, csak egy levelet kaptunk, hogy ők szakszerűen látták el a gyereket, és a problémáit gyógytornával lehet orvosolni” – mesélte az apa.

A szülők most már több mint egy éve laknak a személygépkocsiban, a fiuk pedig azóta is csak bicegve tud járni. A szülők próbálnak minden szabad percet a gyerekeikkel tölteni, de nagyon szeretnék, ha végre újraegyesülhetne a család.

A Blikknek nyilatkozó dr. Bense Tamás gyerekorvos magyarázata szerint minden csont végén található növekedési zóna, amelynek a sérülése – például, ha átszúrják – súlyos következményekkel járhat: akár a csont későbbi növekedését is megzavarhatja.

(Blikk)