Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kátyút ilyen jól még nem dokumentáltak, mint a Kétfarkú felcsúti műalkotását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kevés abszurdabb, a magyar közállapotokat jobban jellemző történet pörög mostanában, mint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) felcsúti kálváriája.

Az utóbbi napokban különösen felpörögtek az események. Először a pártot arra szólították fel, hogy mihamarabb tüntessék el a buszmegállót, amit még az időközi polgármester-választás kampányában építettek.

Aztán jött az igazi őrület: az önkormányzat arra is felszólította őket, hogy

„a településen Önök által végzett szakszerűtlen kátyúk eredeti állapotának visszaállítását, levelem kézhezvételétől számított 8 napon belül, elvégezni szíveskedjenek.”

Az MKKP ugyanis augusztus elején betömött pár kátyút a felcsúti utakon, az önkormányzat az úthibák megszüntetésének megszüntetésére szólította fel őket – magyarán arra, hogy a javítást eltüntetve állítsák vissza a kátyúkat. Máskülönben velük fizettetik ki azok költségeit.

Minden bizonnyal a „szakszerűtlen kátyúk” kifejezés (bármit is takarjon ez) üthette meg mindebből a leginkább a kétfarkúak fülét, ugyanis hosszú, pontosan dokumentált műszaki megfelelési nyilatkozatot tettek közzé, amelyből többek közt az is kiderül, hogy olyannyira szakszerű módon végezték el az utak kátyútlanítását, hogy ezzel a módszerrel aszfaltoz az Állami Autópályakezelő (illetve jogutódja a Magyar Közút), az Enviroad Kft., több budapesti és vidéki önkormányzat karbantartó vállalkozásai, illetve a Budapest Airport is.

A nyilatkozatban, ami minden bizonnyal a legalaposabban dokumentált kátyúeltüntetés, mellyel a magyar nyilvánosság mind ezidáig találkozhatott, olyan fontos információkat is megtudhatunk, mint például hogy a kátyú belsejébe és fellazított aszfaltra tapadás elősegítő T3 emulziót öntöttek, a fellazított aszfalthoz VIAFALT 0/8 kátyújavító anyagot adtak, vagy éppen azt, hogy (ha valakiben kétségek merültek volna fel ezzel kapcsolatban), a kátyújavító anyagot és a kátyú környezetében lévő felmelegített, eredeti aszfaltot vibrohengerrel (BOMAG BW60s) hengerelték össze.

Így néz ki egy vibrohenger, munka közben. Forrás: MKKP/Facebook

Ahogy azt mi is megírtuk, az MKKP a biztonság kedvéért kérte az önkormányzat segítségét a kátyúk eredeti állapotának visszaállításához, többek közt a kátyúk részletes műszaki tervrajzaival, különös tekintettel a azok mélységére, szélességére, lejtési adataira, „nehogy szakszerűtlen kátyúkat készítsünk Felcsúton”.

Azt nem tudni, az önkormányzat időben átadja-e a szükséges dokumentumokat – az viszont biztos, hogy Felcsúton tökéletesen megfigyelhetjük, hogy a közösség érdekében végzett, nem kormányközeli fejlesztéseknek (legyen szó buszmegállóról, kátyúbetömésről, vagy bármi hasonlóról) nincs túl nagy jövőjük a NER-ben.

Kérdés, hogy akkor vajon mégis ki fogja szakszerűen betömni a kátyúkat?