Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek és pedagógusok festik ki a romos érdi általános iskolát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Érdi Móra Ferenc Általános Iskola kimaradt a Kósa Lajos vezette Modern Városok Program iskolafelújítási programjából és a tankerülethez benyújtott felújítási pályázata sem járt sikerrel, ezért most önkéntesek, civilek és az ott dolgozók együttes erővel próbálnak valamelyest javítani a több épületből álló intézmény állapotán. Az iskola igazgatója, Sátori Boglárka szerint azonban az összes épület külső-belső felújításra szorul:

nincs szigetelés, az egyik épület tetejéről hullik a cserép, emiatt be is ázik. A nyílászáról régiek, a fűtés korszerűtlen.

Az iskolában enyhe és középfokban értelmi sérült, autista, súlyosan és halmozottan sérült gyerekek oktatása folyik. A gyerekek speciális foglalkozásokon vesznek részt kis csoportokban, az oktatás négy épületben, három telephelyen folyik, melyek közül egyben sincs megoldva az akadálymentesítés, ami azért problémás, mert a gyerekeket állapotukból adódóan sokszor nehéz az épületek között ingáztatni.

Miután az iskola magára maradt a problémával, a TündérPakk Alapítvány jótékonysági akció keretében nyolc tanterem kifestését szervezte meg. A festékek és a kifestendő felület javításához szükséges anyagok adományként kerültek az iskolába, az eszközöket a tankerület biztosítja.

A közösségi festés Facebook-eseménye szerint 32 önkéntes lesz ott, illetve az iskola dolgozói közül is mindenki kiveszi a részét a munkából, de várják további segítők jelentkezését is, akik jártasak az épületek belső festésében, tudnak létrára mászni, bútorokat mozgatni.

előkészületek a hétfői festéshez. forrás: Érdi Móra Ferenc Általános Iskola, Facebook

forrás: Érdi Móra Ferenc Általános Iskola, facebook

Az iskola életében jelentős változás, hogy a következő tanévtől egységes gyógypedagógiai módszertani központként működik majd, a feladatkör bővül tehát, a jelenlegi körülmények azonban nem elegendőek az ellátásához.

A holnap kezdődő festéssel legalább belülről megszépül ugyan az iskola, azért az mégiscsak hihetetlen, hogy egy ennyire romos és elavult épületben gyerekek oktatása folyhat.

Az igazgató a 168 Óra érdeklődésére azt mondta, rengeteg pénzre lenne szükség a felújításhoz és a balesetveszély elhárításához, igazából érdemes lenne egy teljesen új épületet építeni.

(Címlapkép: Érdi Móra Ferenc Általános Iskola, Facebook)

Címlapkép: A kiemelt kép illusztráció.