Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diákok menetelnek egy amerikai fegyvergyár ellen demonstrálva

Ez a cikk több mint 5 éves.

Középiskolás diákok szerveztek demonstratív menetelést az Egyesült Államokban, hogy felhívják a figyelmet a fegyvertartási törvények reformjának szükségességére. A „50 Miles More” (Még 50 mérföld – az 1965-ös fekete polgárjogi menetelésekre emlékezve) nevű kampányt idén március végén hívták életre diákaktivisták, miután lezajlott a „March for Our Lives” (Menetelés az Életünkért) elnevezésű demonstráció Washingtonban, és szerte a világon.

A márciusi tüntetéshullám kiváltó oka a parkland-i Stoneman Douglas Középiskolában történt tragikus kimenetelű februári lövöldözés volt, amelyben egy 19 éves fiatal 17 társát lőtte agyon. Ezt követte az első Menet, amely csak Washingtonban 500 ezer embert vitt utcára (összesen mintegy 2 millió embert Amerika-szerte), hogy követeljék a fegyverviselést szabályozó törvények szigorú felülvizsgálatát és reformját.

Főbb követelések voltak, hogy a fegyvervásárlást mindenhol betöltött 21. életévhez kössék, szigorítsák a vásárlók pszichológiai ellenőrzését, valamint vezessék be egyes nagy hatékonyságú lőfegyverek és tartozékaik forgalmazásának tilalmát.

A 50 Miles More ezekre a követelésekre hívja fel a figyelmet időről-időre meneteléseik során. Korábban már szerveztek egy felvonulást Paul Ryan képviselőházi elnök otthonához, aki hírhedten ellenez minden fegyverviselést szigorító törvénytervezetet. A mostani, szerda óta tartó menet célja az amerikai Smith and Wesson fegyvergyártó cég székhelye a Massachusetts állambeli Springfieldben, ahova vasárnap fognak a tervek szerint megérkezni a diákok.

A cég vezetőségétől két dolgot követelnek. Az egyik az, hogy állítsák le azon fegyverek gyártását, amik 2004 óta tiltólistán vannak Massachusettsben, valamint, hogy adományozzanak azonnal 5 millió dollárt olyan kutatásokra, amelyek az általuk forgalmazott lőfegyverek szerepét vizsgálná az országszerte végrehajtott erőszakos bűncselekményekben.

Katie Eder, a 50 Miles More országos vezetője (maga nemrég érettségizett Wisconsinban) azt nyilatkozta:

„A Smith & Wesson olyan fegyvereket állít elő, amelyek illegálisak Massachusetts államban, s ezeket eljuttatja mindenfelé az országban, és ezek a fegyverek emberéleteket oltanak ki. Ennek be kell fejeződnie. (…) A fegyveres erőszak egy járvány, és úgy is kéne kutatni és kezelni, mint egy járványt. (…) Azt remélem, hogy a Smith & Wesson rájön, hogy lehetne akár felelősségteljes fegyvergyártó is. Például újra bevezethetnék fegyvereiken az ujjlenyomat-technológiát.”

Forrás: The Guardian
Kép forrása: MaxPixel