Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha a bevándorlási különadó elkerülése hazaárulás, akkor a milliárdos offshore-ozás vajon mi?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Migration Aid menekülteket segítő szervezet bejelentette, hogy  megszűnik alapítványként működni, helyette pedig elindítják az Éjjeli Őrség névre hallgató párt bejegyzését. Mindezt az indokolja, hogy ma éjféltől hatályba lép a bevándorlási különadó, így a civil szervezetnek 25 százalékos adót kellene fizetnie bevételei után. Mivel azonban politikai pártokra nem vonatkozik az adó hatálya, így a szervezet tagjai remélik, az új formában tovább működhetnek.

Az alapítvány bejelentése után nem maradhatott el az obligát kormánypárti reakció sem. A közmédiának nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán szerint a szervezet mindenképp törvénysértést, sőt akár hazaárulást is elkövethet ezzel a lépésével.

A hazaárulás szót nagyon gálánsan használja a NER holdudvara, de valahogy sosem olyan kontextusban kerül elő, amikor az ország népét milliárdokkal megkurtító narancsoligarchákról, vagy a magyar állam hivatalos dokumentumait külföldi bűnözőknek osztogató fideszesekről van szó.

Persze, a Migration Aid lépése valóban nem mentes ellentmondásoktól – mindenesetre döntésüket nem rejtegetik, hanem nyíltan felvállalják, hogy a fideszes törvény által kreált lehetetlen helyzetből ez az egyetlen kiút. Ha meg kéne fizetniük a különadót, akkor lehúzhatnák a rolót, mert így is elég kevés pénzből gazdálkodnak.

Tegyük hozzá, Orbánék célja pont ez: adminisztratív eszközökkel ellehetetleníteni olyan szervezeteket, amelyekkel ők nem értenek egyet. A Migration Aid legálisan az országban tartózkodóknak, vagy letelepedésért törvény által előírt módon folyamodóknak nyújt segítséget az eligazodásban, beilleszkedésben. Semmi törvénytelen nincs a működésükben, így az egyetlen lehetőség az ellehetetlenítésükre, ha lassan kivéreztetik őket. Erre használja a Fidesz a magyar néptől kapott felhatalmazását.

Ez persze nem hazaárulás, hát hogy is gondolnánk ilyent?! Saját polgáraidat megadóztatni és ellehetetleníteni csak azért, mert kritizálnak téged, ez az igazi magyar hazafiúi szellem.

Meg az, amikor külföldi magán-titkosszolgálatok lejárató kamuinformációit használod fel a kormánypárti lapban, hogy saját – alkotmányos jogaikkal élő – polgáraidat lejárasd.

A Migration Aid alapítványi formában addig működik tovább, amíg pénztartalékai engedik. Jelenleg kb. 2 millió forinttal rendelkezik. 2 millió forintnak a 25 százaléka az félmillió forint – ezért az összegért teper úgy a Fidesz? Ezért vádol meg másokat hazaárulással.

Ez lenne az adóelkerülés csimborasszója?

Gabriel Zucman francia közgazdász számításai szerint az EU-n belül Magyarország a harmadik legnagyobb vesztese az offshore-ozás általi adóelkerülésnek, 23 százalékkal több adóbevételünk lenne társasági adóból, ha a multik és nagyvállalkozók ne vinnék jövedelmeiket adóparadicsomokba.

2010 óta Andy Vajna például kb. 30 milliárd forintot talicskázott ki hazai kaszinóbizniszeiből a luxemburgi adóparadicsomba, sőt egy tavalyi „kreatív” cégösszevonással azt is elérte, hogy az itthon befizetendő adóit is milliárdos nagyságrenddel csökkenthesse. És ez csak egyike a filmügyi biztos offshore-érdekeltségeinek, pedig van belőle neki több is, ahogy az Átlátszó pár éve feltérképezte.

De offshore-ban tűnt el a letelepedési kötvénybiznisz jövedelmeinek jelentős része is, miközben a magyar állam milliárdokat veszített rajta.

És az itt megemlített példák csak a jéghegy csúcsa, amit az egyre kisebb mozgástérrel rendelkező független sajtónak sikerült feltérképeznie. A valós adóelkerülés mértéke ennél jóval nagyobb.

És akkor ők vádolnak másokat hazaárulással…

(nyitókép: MTI / Komka Péter)

Címlapkép: MTI / Komka Péter