Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi vagyunk a harmadik legnagyobb offshore vesztesek az EU-ban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Európai Unión belül működő nagy cégek évi 60 milliárd eurónyi (vagyis 18 600 milliárd Ft) adózást kerülnek ki offshore-ozás által. A neves francia szakember, Gabriel Zucman nyilvánosan elérhető adatok alapján végzett számításokat az egyes EU-országban lévő offshore-ozás méretéről, amely a 28 tagállamot mintegy 20 százaléknyi bevételtől fosztja meg.

Az offshore-ozás azt jelenti, hogy gazdasági szereplők olyan országban alapítanak céget és ott könyvelik el gazdasági tevékenységeiket, ahol alacsonyabbak az adók, mint ahol a valós tevékenységüket folytatják. Az offshore-ozás gyakran magával vonja a pénzmozgások és tulajdonosi viszonyok átláthatatlanná tételét is, így a pénzmosás remek módszere.

A legalacsonyabb társasági adókulccsal egyes egzotikus szigetek rendelkeznek (pl. a Bahama-szigetek vagy a Kajmán-szigetek, egészen pontosan 0 százalékkal, ezeknél csupán üzleti licencdíjat és ingatlanadót kell fizetni), az EU-n belül pedig Magyarország (9 százalék) . Európai adóparadicsomnak számít még Belgium, Ciprus, Hollandia, Luxemburg és Málta is. A multinacionális vállalatok ezekben, vagyis az alacsonyabb adóterhű EU-s országokban könyvelnek el évi 350 milliárd eurót.

Németország esik el a legtöbb társasági adóból származó bevételtől, 17 milliárd eurótól, ami a társasági adójából származó bevételének 32 százaléka. A folyamatot jól szemlélteti, hogy amíg Németországban a multik minden alkalmazotti bérre fordított euró után kb. 50 cent profitot termelnek, addig Luxemburgban 3,5 eurót. Mindezt nem azért, mert a luxemburgi munkavállalók hétszer termelékenyebbek a németeknél, hanem mert a cégek Luxemburgban könyvelik el a nyereségüket, mert ott alacsonyabb a társasági adó.

(Forrás: Süddeutsche Zeitung)

A második legtöbb bevételtől eleső ország Franciaország, amely offshore-ozás nélkül 25 százalékkal több bevételre tenne szert.

Magyarországnak 23 százalékkal lenne nagyobb bevétele a társasági adókból, ha a cégek nem vinnék át azokat kisebb adókulcsú országokba.

(Privátbankár, MTI)