Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2016 után ismét Országos Tantestületi Értekezletet hívnak össze a pedagógusok

Ez a cikk több mint 5 éves.

2016 után ismét Országos Tantestületi Értekezletet hív össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A testület Facebook-oldalán tette közzé az esemény Facebook-eventjét, amelynek leírásában közlik, hogy:

Úgy érezzük, ismét meg kell beszélnünk közös dolgainkat.
Ezért szeptember 1-én 10-órai kezdettel megtartjuk a II. Országos Tanévnyitó Értekezletet.

A rendezvény helyszíne a két évvel ezelőttihez hasonlóan a MÚOSZ Vörösmarty utcai székháza lesz. A PDSZ emlékeztet, hogy a testület budapesti szervezete 2016 elején hívta össze az első Országos Tantestületi Értekezletet.

A meghívott szervezetek (még bővülő) listája:

  • Meghívott szervezetek:
  • Civil Közoktatási Platform (CKP)
  • Független Diák Parlament (FDP)
  • Hálózat a Tanszabadságért (HAT)
  • Hívatlanul Hálózat
  • Oktatói Hálózat (OHA)
  • Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)
  • Szülői Hang Közösség
  • Tanítanék Mozgalom
  • Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ)
  • Történelem Tanárok Egylete (TTE)

Mint emlékezetes, a 2016-os esemény előzménye – csak úgy, mint a Tanítanék Mozgalom létrejöttének – a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak nyílt levele volt, amelyben azonnali és radikális változásokat sürgetnek az oktatásban.

Az első alkalomra mintegy hetven-nyolcvan pedagógus, nevelő, diák és szülő ment, akik alakítottak egy munkacsoportot, amely az akkoriban egyre nagyobbra dagadó tiltakozási hullám során megismert követelések, problémák összegyűjtését végezték el az oktatási rendszer javítása érdekében. Mindezeket egy közös nyilatkozatban 18 pontba szedve szövegezték meg a résztvevők, amelyek úgy követelték napi szintű, azonnali problémák, mint rendszerszintű, széles társadalmi egyeztetést igénylő gondok megoldását a humán tárcától.

Ekkor hozták létre az Utolsó óra – Vészhelyzet az oktatásban elnevezésű Facebook-csoportot, amelynek egy nap alatt több mint négyezer követője lett. Ezt követően jött létre a Civil Közoktatási Platform, és bontakozott ki a „kockásinges” mozgalom, valamint 2016 februárjában és márciusában került sor a „kockásinges”, majd az „esernyős” tüntetésre, amelyek során több ezren fejezték ki nemtetszésüket a Kossuth téren.

Elkezdődtek a beszédek a Kossuth téren, ahol már annyian vannak, mint a legutóbbi esernyős tüntetésen. Ám a menet vége még mindig nem érkezett meg. A tüntetés egyik főszervezője így nyitotta a beszédeket: Szóltunk, hogy a törvény nem jó, de nem hallgattak meg, kokikat kaptunk, és sallereket. Csöndre kényszerítettek minket. De ez a csönd nem a megalázkodás csöndje, hanem a méltóság csöndje.Kövesd az eseményeket élőben a linken: http://kettosmerce.blog.hu/2016/03/15/talpra_magyar_tiltakozok_es_emlekezik_az_orszag_marcius_15-en

Posted by Mérce on Tuesday, 15 March 2016